Bo Božičnikovo nepremičnino naposled kupila občina?

MOC tudi v nakup pritlične etaže nekdanje veleblagovnice T

10:57

Stečajni upravitelj Boris Kastivnik bo na jutrišnji dražbi skušal vnovič prodati poslovni kompleks na Ljubečni, ki je del stečajne mase celjske družbe SGP Nova. Ta je bila pred bankrotom v lasti Stanka Božičnika. V tokratnem poskusu dražbe z zniževanjem cene, bi lahko kompleks kupila Mestna občina Celje, ki je soglasje za nakup dobila na zadnji seji mestnega sveta.

Izklicna cena za 26 tisoč kvadratnih metrov velik kompleks tokrat znaša 1,196 milijona evrov in se bo v vsakem koraku zniževala za 60 tisoč evrov. Do letošnje dražbe je stečajni upravitelj ceno znižal že za milijon evrov, na prvi dražbi leta 2018 je namreč kompleks prodajal po izklicni ceni 2,2 milijona evrov. Na dražbi avgusta lani je upravitelj ceno že znižal na 1,5 milijona evrov, a kompleks v Začretu še vedno ni zanimal nikogar. Zelo verjetno bo imel Kastivnik jutri pri prodaji več sreče. Za nakup se bo namreč potegovala tudi Mestna občina Celje (MOC), saj so mestni svetniki na zadnji seji sredi februarja občinskemu vodstvu dali zakonsko zahtevano soglasje.
SGP Nova kompleks Začret
Župan Bojan Šrot je ob tem zagotovil, da bo občina nepremičnine kupila zgolj v primeru, če bodo uspeli ceno močno znižati. »Ne gre za življenje in smrt, čeprav bi nam ti prostori gotovo prišli prav,« je v svojem slogu dejal župan. Med drugim je pojasnil, da do sedaj do prodaje ni prišlo, ker naj bi bili posamezni objekti zgrajeni nelegalno in jih bo potrebno v prihodnje še legalizirati. »Zato predvidevamo, da bo cena ugodna.« Območje naj bi občina uporabila za delovanje Simbia in za ureditev depojev celjskih kulturnih zavodov.
Sicer pa je celjska občina v stečaju SGP Nove za 163 tisoč evrov že kupila stavbo na Stanetovi ulici v središču mesta, ki pa še vedno sameva.

Pol milijona za tri etaže in 1,25 milijona za etažo
Celjski mestni svetniki so na isti seji podali še eno soglasje k nakupu in sicer bo občina kupila spodnji del etaže nekdanje veleblagovnice T, kjer ima svojo trgovino podjetje Tuš, lastnik pa je Gorenjska banka. Občina bo za edino etažo, ki še ni v njeni lasti odštela 1,25 milijona evrov, medtem ko je pred leti za zgornje tri etaže, kjer med drugim ureja Tehno park, odštela vsega pol milijona. »To je bil gotovo najboljši nakup nepremičnine v zgodovini,« je dejal Šrot.

banner-uniforest-prodajalna-husquarna-kosilnice-marec-2020

Obnova stavbe Gubčeva ulica 1, Celje - 24.10.2019 poslana na NT

Svetnik Levice, Samo Seničar, je izrazil pomislek, čemu je tak nakup sploh potreben. »Turško mačko, Majolko, Založbo Obzorja smo že kupili. Pa so vse prazne. Zato menim, da ta nakup ni in ne more biti na prioritetni listi«. Ob tem je spomnil, da so prav zaradi tega, ker niso lastniki spodnje etaže, zgradili ločen vhod za vstop v višja nadstropja. In še, da je naložba v obnovo treh nadstropij stala 5,5 milijona evrov, od tega je občina pridobila 3,5 milijona evrov evropskih sredstev, kar pomeni, da je v obnovo vložila 1,9 milijona evrov. Sedaj pa bo le nekaj manj porabila za nakup pritličja. Po njegovem mnenju argument, da bo po nakupu lažje upravljanje stavbe, ne vzdrži. »Saj ne gre za stavbo s 50 lastniki, temveč z zgolj dvema, ki bi zagotovo lahko našla skupni jezik,« je prepričan Seničar.
Šrot je na pomislek svetnika odgovoril, da bo, v kolikor bo nakup ugoden in bo občina imela denar, vedno predlagal nakup. Objekt na Gubčevi je označil kot prekrasnega: »Takšne trgovine, pekarne in kavarne bi bili veseli v vsakem evropskem mestu,« je prepričan in dodaja, da se bo nakup z najemnino v desetih letih povrnil.
Glede objektov, ki jih je občina kupila v preteklosti, pa je Šrot dejal, da se z morebitnimi najemniki intenzivno pogovarjajo in da ni strahu, da bi prostori ostali prazni, jih je pa potrebno temeljito obnoviti, kar je gotovo moteče. »Objekt na Stanetovi 10 je prazen že 15 let in če bo še kakšno leto več, menim, da to ne bo večja katastrofa.«

LKK, foto: MOC, arhiv NT (SHERPA)