Bo Panasonic v prihodnje največji lastnik Gorenja?

8:25

Gorenje je s podpisom dogovora japonski multinacionalki Panasonic omogočilo izvedbo skrbnega pregleda skupine Gorenje v obdobju do 30. Septembra.

Gorenje in Panasonic sta partnersko sodelovanje začela pred tremi leti.
Gorenje in Panasonic sta partnersko sodelovanje začela pred tremi leti.

To bilo lahko pomenilo, da se želi Panasonic še bolj zasidrati v lastniški strukturi velenjske družbe. Gorenje in Panasonic sta pred dnevi, točneje 13. Julija, podpisala zbir pravnih dokumentov, ki opredeljujejo različne pogoje, pod katerimi je Gorenje omogočilo Panasonicu izvedbo skrbnega pregleda skupine Gorenje do konca septembra.

Te aktivnosti lahko vodijo, ali pa tudi ne, do odločitve Panasonica za povečanje lastniškega deleža v Gorenju, vendar nobene odločitve o tem še ni bilo sprejete, so sporočili iz velenjske družbe. Kot so še v Gorenju dodali v sporočilu za javnost, ki je bilo objavljeno na Seonetu,  sta se partnerja v okviru pogojev za izvedbo skrbnega pregleda  dogovorila tudi o strateških usmeritvah  glede prihodnje vloge Gorenja v okviru skupine Panasonic, če bi japonska multinacionalka pridobila kontrolni delež v velenjskem proizvajalcu bele tehnike.

Spomnimo, Panasonic je v lastniško strukturo Gorenja vstopil pred tremi leti, trenutno pa ima nekaj manj kot enajstodstotni delež v družbi, ki ga je nazadnje povečal lani, ko je dokupil še dober odstotek lastniškega deleža.

ROBERT GORJANC

Foto: Arhiv NT

Deli