Bo polzelska lastovka še kdaj poletela?

8:48

Skoraj dve leti že spremljamo agonijo polzelske tovarne nogavic. Nekdanji predsednik uprave Marko Klemenčič je uspel gospodarskega ministra Zdravka Počivalška prepričati, da si podjetje zasluži novo priložnost, da obstaja možnost pozitivnega poslovanja in da si zasluži državno finančno podporo. Ko se poslovanje tudi po državni milijon in pol evrov vredni dokapitalizaciji ni obrnilo na bolje, je prišlo do menjave na vrhu. SDH je začel s pozivom iskati zasebne vlagatelje, a teh ni. Družba je pred zlomom, SDH pa zaradi zavajanja s tožbo žuga nekdanjemu predsedniku uprave.

Po mesecu in pol molka se je Slovenski državni holding, ki upravlja s polzelsko tovarno nogavic, vendarle oglasil in razkril – kar je bilo sicer bolj ali manj znano že prej – da interesa zasebnih vlagateljev za dokapitalizacijo Polzele ni. Ob tem SDH ugotavlja, da je družba v precej slabšem stanju, kot ga je prikazoval nekdanji predsednik uprave Marko Klemenčič. Poslovodstvo tovarne mora zato skupščini do 19. decembra predložiti poročilo o finančnem prestrukturiranj. Kaj nova spoznanja pomenijo za nadaljnjo usodo tovarne, ki se že dlje časa utaplja v milijonskih dolgovih, še ni povsem jasno. Čeprav zanimanja investitorjev ni, bo SDH ponovno vzpostavil kontakt z vsemi potencialnimi vlagatelji in preveril njihov interes za posamezne dele družbe, kot je dejavnost s prenosom določenega števila zaposlenih, stroji, nepremičnine, blagovna znamka, ali kombinacija navedenega. Ali to pomeni, da je Polzela že odpisana, ali bo holding nadaljeval s proizvodnjo v tem obsegu ali pa ohranil zdravo jedro naj bi bilo znano sredi meseca, torej še letos. Kot še pojasnjujejo v SDH od avgustovske dokapitalizacije v višini 2,1 milijona evrov ni ostalo ničesar, večino denarja pa so namreč namenili za povračilo dolga finančni upravi (Fursu). Torej so ga vrnili državi.

Klemenčičeva plača je bila previsoka
Ob dodatnem nadzoru je holding ugotovil tudi, da si je Klemenčič, ki je Polzelo vodil dobro leto, izplačeval za 40 odstotkov višjo plači, kot je bilo navedeno v pogodbo. Na podlagi tega je bil konec septembra dosežen dogovor o sporazumni prekinitvi pogodbe, kar so javno obrazložili kot odhod iz “osebnih razlogov”. Klemenčič pa je bil dolžan družbi vrniti preveč izplačan denar.

Zaradi tega in zaradi zavajajočih izjav glede poslovanja ter povsem nerealnih poslovnih načrtov SDH napoveduje tožbo zoper Klemenčiča, ki vse očitke zavrača. Priznava, da je bila njegova plača res višja in sicer za 10 odstotkov, a kot pravi je na to sam opozoril lastnika. Preplačila je bilo po njegovih besedah za 9000 evrov, ki jih bo vrnil v treh obrokih. Dva je že, enega naj bi prihodnji teden, ko bo na tiskovni konferenci v Žalcu predstavil tudi svoje poglede na tragikomedijo v Polzeli.

LEA KOMERIČKI, foto: arhiv NT (SHERPA, Grupa, LK)

Preberite še:
Občina Polzela pripravljena na črn scenarij
Kam bo odletela polzelska lastovka
Rok za oddajo vlog za dokapitalizacijo se je iztekel. Je Polzela prodana?
Metka Hrovat šesta predsednica uprave Polzele v zadnjem letu in pol
Ali Klemenčič res odhaja iz osebnih razlogov?