Bolnišnična novogradnja: zaplet zaradi odpovedi pogodbe nadzorniku, kako naprej?

13:05

Ministrstvo za zdravje je odpovedalo pogodbo nadzorniku bolnišnične novogradnje Splošne bolnišnice Celje. Zapis o odpovedi pogodbe nadzorniku je na Facebooku objavila poslanka SMC Janja Sluga in ob tem zapisala, da naj bi ministrstvo to storilo brez komunikacije z vodstvom celjske bolnišnice.

Javnost namreč zdaj zanima, kaj takšna odpoved pogodbe nadzorniku v prvi fazi novogradnje – celotna je vredna kar 117 milijonov evrov – pomeni za celoten projekt. Vprašanje je tudi, ali obstaja možnost, da bodo izvajalci dela nadaljevali ali pa bo prišlo do zastoja.

banner-uniforest-prodajalna-husquarna-kosilnice-marec-2020

bolnisnica-celje-sherpa-2

Z ministrstva za zdravje so nam sporočili, da so v stalnem stiku z vodstvom celjske bolnišnice in da si prizadevajo, da bi gradnja potekala skladno s terminskimi plani. Dodajajo še, da imajo od leta 2015 na ministrstvu za zdravje sklenjeno tako imenovano in-house pogodbo z družbo DRI: “Prejeli smo ugodnejšo ponudbo, zato smo pogodbo prekinili.”

Iz Splošne bolnišnice Celje pa so nam danes popoldne poslali: “Ministrstvo za zdravje nas je 22. januarja 2020 seznanilo, da odstopa od pogodbe za izvajanje svetovalnega inženiringa s kontrolo projektne dokumentacije, vodenjem investicijskega projekta ter nadzorom gradnje in opremljanja objekta Nadomestna novogradnja Splošne bolnišnice Celje sklenjene s podjetjem Navor d.o.o.. Drugega nadzornega organa ministrstvo še ni imenovalo. V praksi to pomeni, da trenutno pri projektu izgradnje etape 1 nadomestne novogradnje ni svetovalnega inženirja po pogodbi o FIDIC rumeni knjigi, ki je hkrati tudi nadzornik na gradbišču. Izvajalec dela trenutno nadaljuje.”

V bolnišnici še dodajajo, da je iz sklenjene pogodbe po FIDIC rumeni knjigi med izvajalcem Kolektor koling s partnerji, Ministrstvom za zdravje kot naročnikom in Splošno bolnišnico Celje kot uporabnikom razvidno: “… da predstavniki uporabnika po pogodbi nimamo nobenih opredeljenih pristojnosti, zato tudi ne moremo govoriti o nadaljnjih korakih. Čakamo na nadaljnje usmeritve in informacije Ministrstva za zdravje.”

SŠol

Foto: SHERPA

Deli