Braslovški županski kandidati o tretji razvojni osi

10:23

Skupina Braslovčanov se že od samega začetka ne strinja s predvideno traso tretje razvojne osi med Šentrupertom in Velenjem. Združena civilna iniciativa Savinjska dolina je ob podpori Občin Braslovče in Polzela vložila zahtevo za ustavno presojo te trase. Podporniki iniciative so namreč prepričani, da bi bila veliko primernejša povezava med Celjem in Velenjem preko Arje vasi. Preverili smo, kaj o predvideni trasi tretje razvojne osi po braslovški občini menijo tamkajšnji štirje županski kandidati.

Županski kandidat in dolgoletni Jani Štusej se strinja s civilno iniciativo. Kot pravi, predlagana trasa skozi Spodnjo Savinjsko dolino ni najboljša. Uniči namreč veliko najboljših kmetijskih površin, zaradi nje bi bilo treba porušiti tudi precej zgradb. Različica skozi Arjo vasjo naj bi bila boljša v vseh pogledih. Jani Štusej:

Podjetnik in predan gasilec Tomaž Žohar pri tem podpira večinsko voljo občanov. Tomaž Žohar:

Aktualni župan Branimir Strojanšek čaka na odločitev ustavnega sodišča, najvišjega pravnega organa v državi. Branimir Strojanšek:

Za komentar smo prosili tudi četrtega kandidata, Slavka Šketa, a problematike ni želel tonsko komentirati. Kot je nekaj dni za tem pisno sporočil Lokalni odbor SMC Spodnje Savinjske doline, je stališče stranke SMC in tudi njihovega braslovškega kandidata za župana jasno že vse od leta 2014. Stranka SMC si je v Spodnji Savinjski dolini edina aktivno prizadevala za gradnjo 3. razvojne osi.  Iz zapisnikov sej občinskega sveta je jasno razvidno, da je Slavko Šketa glasoval proti vložitvi ustavne presoje. Trasa bi namreč za prebivalce braslovške občine prinesla vrsto prednosti, med drugim tudi prometno varnost v naseljih ob državni cesti.

Tretja razvojna os - severŠO, vir: Dars

Deli