Buči, buči morje Adrijansko

12:27

V Muzeju novejše zgodovine Celje so ob stoletnici konca prve svetovne vojne pripravili razstavo o beguncih s Primorske, ki so si novo življenje ustvarili na Celjskem.

naslovnica_BU_I_BU_I_MORJE_ADRIJANSKONovembra 1918 se je s podpisom premirja v Franciji zaključila prva svetovna vojna. Ko so v Celju praznovali svobodo in ustanovitev nove države Srbov, Hrvatov in Slovencev, se je na Primorskem dogajala popolnoma druga situacija, pravi Darja Jan, ki je v Muzeju novejše zgodovine Celje pripravila razstavo o Primorskih Slovencih na Celjskem.

Italijani so na novem ozemlju uvedli svojo upravo in prenesli celoten svoj političen aparat. Slovenska beseda ni bila več priljubljena. Italijani so želeli zatreti vse, kar je spominjalo na slovenstvo. Primorci so se začeli izseljevati v novo državo SHS.

 Na Celjskem so si ustvarili nov dom, se medseboj povezovali, začeli so soustvarjati podobo družbenega in političnega življenja v mestu. Zelo dejavni so bili na kulturnem področju, dodaja Darja Jan.

 Razstava v celjskem muzeju novejše zgodovine je razdeljena na dva dela. V prvem je predstavljeno dogajanje po prvi svetovni vojni na slovenskih tleh, v drugem delu pa 21 družin s primorskimi koreninami, ki so si dom ustvarile na Celjskem.

BGO

Deli