Prelomni zgodovinski dogodki na naslovnicah časopisov

V Muzeju novejše zgodovine Celje odprtje razstave novinarja in urednika Alija Žerdina

7:15

V Muzeju novejše zgodovine v Celju so odprli gostujočo razstavo Časopis, prvi odtis zgodovine, ki jo je pripravil Ali Žerdin. Avtor je izkušeni novinar in urednik, z bogato kariero, delal je na Radiu Študent, vrsto let na Mladini, zadnja leta je urednik Sobotne priloge časopisa Delo.

Odprtja razstave se je udeležila tudi celjska podžupanja Breda Arnšek.
Odprtja razstave se je udeležila tudi celjska podžupanja Breda Arnšek.

Razstava, na kateri si je mogoče ogledati izbor osemdesetih naslovnic tujih in domačih časopisov je bila od začetka leta na ogled v Cankarjevem domu v Ljubljani.

“Pred več kot desetimi leti sem na bovšjem trgu v Ljubljani zagledal dva, tri zanimive časopise in jih kupil. Potem pa sem ob neki drugi priložnosti na svetovnem spletu opazil naslovnico revije Time iz leta 1944, z Josipom Brozom Titom na naslovnici, kar se mi je zdelo zelo zanimivo in sem ta izvod potem tudi kupil v okviru bovšjih sejmov na svetovnem spletu,” je začetke svoje zbirateljske strasti opisal Ali Žerdin.

Začetna zbirka nekaj izvodov časopisov, je v naslednjih letih zelo narasla in prišla do številke 600.

Del tega bogastva so Ali Žerdin v različnih tematskih sklopi, kot so  kot so polet Jurija Gagarina v vesolje, umor Johna F. Kennedyja, pristanek na Luni, smrt Josipa Broza – Tita, konec druge svetovne vojne, slovenska osamosvojitev itn.

 

Uvodni nagovor na odprtju razstave je imel dr. Tonček Kregar, direktor Muzeja novejše zgodovine Celje.
Uvodni nagovor na odprtju razstave je imel dr. Tonček Kregar, direktor Muzeja novejše zgodovine Celje.

Dr. Tonček Kregar, direktor Muzeja novejše zgodovine Celje se strinja, da je takšna razstava kot naročena za njihov muzej.

“Pravzaprav gre za nek pregled dvajsetega stoletja, v globalnem smislu, za vse največje politične prelomnice, v katerih je udeležena tudi zgodovina našega prostora.   Sprehod skozi čas, ki ga ponujajo ti časopisi, na neka nači zbuja nostalgijo, obenem pa je precej poveden. “

V okviru razstave, ki si jo bo mogoče brezplačno ogledati do 26. maja, bodo v muzeju novejše zgodovine prihodnjo sredo, 15. maja, pripravili tudi pogovorni večer z Alijem Žerdinom.

rhdr

ROBERT GORJANC

Foto: RG

banner-ntrc-martinovanje

Deli