Celjska bolnišnica poka po šivih

14:03

Eden izmed trenutno najbolj perečih problemov Splošne bolnišnice Celje je pomanjkanje internističnih postelj. Do realizacije projekta nadomestne bolnišnične novogradnje je še daleč, potrebe pa so tako zelo velike, da večina oddelkov že zdaj presega 100-odstotno namestitev bolnikov. To hkrati pojasnjuje, zakaj mnogi bolniki danes ležijo na hodnikih ali celo v delovnih prostorih zdravnikov.

Več kot polovica bolnišničnih oddelkov je v starih prostorih, ki so neustrezni ne le prostorsko, ampak tudi statično in infrastrukturno.

9.3.2012 poslana na NOVI TEDNIK
9.3.2012 poslana na NOVI TEDNIK

Obnova oziroma gradnja novih prostorov bi bila nujna tudi zaradi higienskega vidika.

Strokovni direktor celjske bolnišnice Franc Vindišar:

Težave so tudi pri bolnišnični obravnavi otrok.

DL3U1890

Razmere so resne, pravi Vindišar, in se izrazito kažejo pri zdravstveni pomoči bolnikom.

Bolnišnica ima sicer načrt B oziroma izvedbeni načrt za prostorsko prerazporeditev, vendar se zatakne pri birokraciji in pridobivanju finančnih sredstev. Zakon o javnem naročanju namreč ne dopušča hitrejše izvedbe in ta počasnost se kaže v praksi. V začetku januarja so denimo v celjski bolnišnici morali prekiniti obnovo na enem izmed oddelkov zaradi povečanega števila obolelih z gripo. Ureditev nadomestne novogradnje – ki naj bi se po obljubah ministrstva začela naslednje leto, a je to še vedno pod vprašajem – bo trajala kar nekaj let. Rešitve pa bi v bolnišnici potrebovali že danes. Nadomestna novogradnja naj bi stala do 200 milijonov evrov, bolnišnica pa bi s tem dobila 20 tisoč kvadratnih metrov površin, kar bi pomenilo korak naprej. In kot dodajajo v bolnišnici, ravno zadnji porast obolelih z gripo in njihova hospitalizacija sta pokazala, kako krhko je ravnovesje med razpoložljivimi zmogljivostmi in tistim, kar bi država za celovito oskrbo pacientov morala ponuditi.

SŠol

Foto: SHERPA, GrupA