Celjski gimnazijci na festival športa in kulture v Rusijo

Celje s partnerskim mestom Ščjolkovo vzpostavilo vezi leta 2016

9:30

Štirinajst dijakov I. Gimnazije v Celju in Gimnazije Celje Center je z delegacijo Mestne občine Celje dopoldan odpotovalo v rusko mesto Ščjolkovo, blizu Moskve, kjer so bodo udeležili festivala športa in kulture. Obisk predstavnikov iz Celja sodi v okvir sodelovanja med mestoma, ki sta vezi vzpostavila leta 2016, leto kasneje pa sta podpisali sporazum o partnerstvu.

Izobraževalni center Junarmec v Ščjolkovu, kjer bo Festival športa in kulture.
Izobraževalni center Junarmec v Ščjolkovu, kjer bo Festival športa in kulture.

Prav sodelovanje celjskih dijakov na Festivalu športa in kulture v Ščjolkovu, je ena od osrednjih oblik sodelovanja med partnerskima mestoma.

“Posebej nas veseli izvajanje tega sodelovanja na ravni mladih. ker je to to tisto, kar mesto lahko da za prihodnost, da mladi spoznavajo druge ljudi, druge narode in tako mogoče tudi kdaj znajo bolj ceniti to, kar imamo doma, česar drugje ni, ob tem da se jim odpirajo tudi kakšne poti za naprej”,  je povedala mag. Barbara Bošnjak, vodja kabineta župana Mestne občine Celje:

 

Sodelovanje dijakov I. gimnazije v Celju na festivalu v Ščjolkovu postaja že kar tradicija, je povedal dr. Anton Šepetavc, ki se je pred dvema letoma tudi sam udeležil festivala in podpisal sporazum o sodelovanju s tamkajšnjim štirinajstim licejem.

“V Ščjolkovu smo si tudi že našli dobre prijatelje, izmenjujemo obiske in vedno znova rad povem, da smo slovanske duše in je prav, da sodelujemo. Kadar pridemo v Rusijo nas vedno sprejmejo zelo lepo, mi se pa tudi potrudimo, kadar predstavniki iz Ščjolkovega pridejo v Slovenijo”, je poudaril Anton Šepetavc.

 

Ravnatelj Gimnazije Celje Center, Gregor Deleja, pa je ob obisku njihovih dijakov v Rusiji poudaril predvsem priložnost za izkustveno učenje.

“Se pravi za tisto obliko učenja oziroma pridobivanja znanja za katero včasih v šoli v teh učilniških okvirih zmanjka časa. Po drugi strani pa spoznavanje slovanskosti v tem pomenu, ki se je v zadnjem desetletju nekako izgubil in vse to je tisto, kar daje tovrstnemu sodelovanju in izmenjavam en poseben pečat.

 

Festival športa in kulture v Ščjolkovu se bo sicer začel v petek, 17. maja.

ROBERT GORJANC

Deli