Čopič, oster kot fotografski objektiv

V šentjurski galeriji Zgornji trg razstava hrvaške slikarke Marije Grabar

14:00

»To je nekaj, česar v življenju ne vidiš prav pogosto,« je bil eden od komentarjev ob odprtju slika znane hrvaške slikarke Marije Grabar. Hiperrealizem njenih domačijskih slik je tako učinkovit, da so razstavljeni motivi videti kot fotografije. Z razstavo Lepote mojega kraja je Društvo likovnih ustvarjalcev Rifnik zaznamovalo letošnje Ipavčeve dneve. V galeriji Zgornji trg bo na ogled vse do srede januarja prihodnje leto.
Marija Grabar je slikarsko popotnico dobila od svojega očeta že pred 30 leti. V domačem Sokolovcu je odraščala z močnim pečatom hlebinske slikarske šole. Domači motivi olja na steklo so ji ostali blizu zgolj v motiviki, a pri lastnem ustvarjanju je ubrala pot hiperrealizma. Njene slike pripovedujejo živo zgodbo ljudi in krajev, od koder prihaja. Naslikane so s tako izjemno fotografsko natančnostjo, da je težko verjeti, da gre v resnici za umetniško sliko. Za svoje delo je Grabarjeva doslej dobila veliko pohval in nagrad. Predstavila se je s celo vrsto samostojnih razstav. Kot je ob otvoritvi povedala avtorica, v povprečju njene mojstrovine nastajajo dva meseca. »Umetnost, ki nastaja izpod Marijinih rok, ni le plod talenta, natančnosti in predanosti, gre za plod ljubezni, ki jo goji do tovrstnega umetniškega izražanja,« je ob njenih delih zapisala likovna kritičarka in vodja ene zagrebških galerij Tanja Horvat.
Tako izjemen likovni dogodek v Šentjurju gostijo tudi zato, ker člani DLU Rifnik Šentjur že leta gojijo prijateljski vezi s slikarji in kiparji hlebinske šole naivnega slikarstva. Temu sta veliko pozornosti in energije v preteklih letih posvetila predvsem Dragan Podovac in Martin Čater. Več kot štirideset izjemnih del Marije Grabar si bo v Šentjurju mogoče ogledati do 15. januarja.

StO
Foto: KMZ

banner-uniforest-prodajalna-husquarna-kosilnice-marec-2020