»Da bi bilo čim prej konec«

Po operaciji v ZDA Jakob igra nogomet – Do popolnega uspeha ga loči še ena operacija – Slovenska zavarovalnice je ne želi plačati – Domača stroka metode ne priznava in odloča počasi

10:17

Zgodbo šestinpolletnega Jakoba iz okolice Rogaške Slatine, ki se ob podpori brata dvojčka Ažbeta in neomajnih staršev pogumno spopada tako z okvaro noge kot s slovensko zdravstveno birokracijo, pozna vsa Slovenija. Prvo operacijo pri priznanem ameriškem strokovnjaku so mu omogočili ljudje dobrega srca in odprtih rok. Letos bo potrebna nova operacija. Najbolje tam, kjer težave poznajo in vedo, kako jih rešiti. A slovensko zdravstvo temu ni naklonjeno. Vse kaže, da bodo ponovno dobri ljudje tisti, ki bodo poskrbeli za fantovo zdravje.
Jakob bo septembra pogumno in predvsem samostojno zakorakal v prvi razred. Za to, da lahko koraka z gibljivim kolkom in da igra nogomet, ki ga naravnost obožuje, gre zahvala predvsem dr. Paleyju in osebju floridskega inštituta. In seveda staršema, ki kljub prepričevanju slovenske stroke, da Jakob ne bo nikoli normalno hodil, nista obupala. Tudi danes, ko se družina srečuje s ponovno dramo in negotovostjo, ne obupujeta.
Čeprav bi morala družina odgovor Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) o tem ali bodo operacijo plačali iz zdravstvene blagajne ali ne dobiti že v ponedeljek, tega za zdaj še niso dobili. Stroka si je vzela čas, ki ga Jakob nima.

Več v novi številki (30) Novega tednika. 

Jakobu lahko do operacije in s tem zdrave nogice pomagate tudi vi:
Skupaj za Jakobove sanje
Uporabniki mobilnih storitev Telekoma, Izimobila, Debitela, Tušmobila in Simobila lahko pošljejo SMS-sporočilo s ključno besedo JAKOB ali JAKOB5 na številko 1919, s čimer bodo prispevali en evro ali pet evrov za Jakobovo operacijo.
Denar lahko nakažete na TRR društva Slatna stopimo skup SI56 6100 0000 7878 978, Delavska hranilnica ali na Jakobov TRR SI56 03163 1000515541, SKB banka, Jakob Zupan, Cerovec pod Bočem 20b, 3250 Rogaška Slatina.