Dan odprtih vrat Zlatega griča

8:50

V sklopu prireditev ob 25-obletnici podjetja Zlati Grič iz Slovenskih Konjic, je danes tam Dan odprtih vrat. Za obiskovalce so na voljo vodeni ogledi vinske kleti in dvorca z apartmaji, golfa in opreme. Zlati grič je eno od večjih slovenskih podjetij, ki se ukvarja z vinogradništvom.

Od februarja letos ima novega lastnika. To je češki zasebni investicijski sklad RSBC, ki je od Probanke odkupil malo več kot 90 odstotkov podjetja ter prevzel obveznosti, ki jih ima družba do bank. Gre za okrog 6 milijonov evrov dolga. Zlati grič se je pred leti prezadolžil z gradnjo vinske kleti, ki je ena najsodobnejših v Evropi. Direktor Silvo Žižek pravi, da so dozdajšnje izkušnje z novim lastnikom dobre, trenutno skupaj že zaključujejo program proizvodnje in razvoja podjetja za naslednja tri leta. Dogovarjajo se predvsem, katere sorte vina bodo pridelovali, v ta namen bodo obnovili trte na 15 hektarjih vinogradov.

Podjetje sicer prideluje grozdje v okolici Slovenskih Konjic na 73 hektarjih, od katerih jih ima dvajset v lasti, preostala najema pri skladu kmetijskih zemljišč. Poleg vinogradov, vinske kleti ter gostinskih in prenočitvenih zmogljivosti ima Zlati grič v lasti še igrišče za golf. Zlati grič je lani dosegel blizu dva milijona evrov prihodkov od prodaje, kar je bilo skoraj 10 odstotkov več kot leta 2014. Izguba je znašala okrog pol milijona evrov. Po pojasnilih Žižka je izguba predvsem posledica finančnih odhodkov in tudi zvišanja amortizacijskih stopenj. Tekoča likvidnost podjetja je sicer dobra. Kot še pravi Žižek, bi lahko lani ustvarili še več prihodkov, vendar s količinami vina, ki ga zdaj pridelujejo, ne morejo zadostiti vsa povpraševanja.

JANJA INTIHAR

Foto: GrupA

 

 

 

Deli