Danes odkritje še dveh kipov

8:07

V Vitanju bo danes slovesno odkritje še dveh kipov pionirjev osvajanja vesolja. Gre za darilo Ruske federacije. V kraju, kjer je bila pred leti zgrajena zgradba vesoljskega centra, sta bila lani jeseni postavljena prva dva kipa. Posvečena sta Slovencu Hermanu Potočniku Noordungu ter raketnemu konstruktorju Konstantinu Ciolkovskemu, Rusu poljskega rodu.

Danes bosta sledili še odkritji kipov Nemca Hermanna Obertha in Rusa Sergeja Koroljova. Oberth je bil pripadnik nemške manjšine v Romuniji, ki je bil med prvimi raketnimi inženirji. Koroljov pa je postal med sovjetsko-ameriško vesoljsko tekmo glavni sovjetski raketni inženir. Po odkritju kipov bo v Vitanju danes še mednarodna znanstveno strokovna konferenca na temo Visoke tehnologije v službi družbe.

Današnje dogajanje bo v sodelovanju med ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo, ruskim veleposlaništvom, Iskratelom, Občino Vitanje in vitanjskim centrom vesoljskih tehnologij.

BJ

Foto: arhiv TC, Sherpa

KSEVT Vitanje, otvoritev aleje pionirjev
Jeseni sta bila v Vitanju postavljena prva kipa aleje kipov pionirjev človekovega osvajanja vesolja. To sta doprsna kipa Potočnika Noordunga in Ciolkovskega.
Deli