Deset milijonov evrov za obnovo štajerske avtoceste Arja vas – Šempeter

15:55

Na odseku štajerske avtoceste A1 Arja vas – Šempeter so delavci družbe Darsa v okviru načrtovanih obsežnih obnovitvenih del začeli postavljati zaporo odstavnih pasov na obeh polovicah avtoceste. Dars bo do konca novembra obnovil nekaj več kot  kilometrov dotrajanega cestišča na obeh polovicah avtoceste. Dela bo izvedel konzorcij podjetij SGP Pomgrad iz Murske Sobote in VOC iz Celja, vrednost pogodbenih del pa brez davka na dodano vrednost znaša 9,2 milijona evrov.
Avtocesta Arja vas
Prvi teden, predvidoma do 25. julija, bosta zaprta zgolj odstavna pasova v obe smeri. Nato bo v štirih mesecih narejena še rekonstrukcija vozišča ter objektov na tem odseku. Promet bo med obnovitvenimi deli vseskozi potekal po dveh zoženih pasovih v vsako smer vožnje. V drugi fazi predvidoma do 23. avgusta, bo promet še vedno tekel po obeh polovicah avtoceste, saj bosta zaprta prehitevalna pasova. V naslednji fazi, do 7. oktobra bodo obnavljali smerno vozišče proti Ljubljani, promet pa bo ta čas potekal po drugi polovici avtoceste. V tej fazi bosta predvidoma 10 dni zaprta uvoz in izvoz priključka Arja vas (Žalec) v smeri Ljubljane. V zadnji fazi obnove, ki naj bi bila končana do konca novembra bodo delavci rekonstruirali vozišče v smeri Maribora tako da bo v tem času predvidoma 10 dni zaprt izvoz priključka Arja vas v smeri Maribora.
V času, ko bosta zaprta zgolj odstavna pasova, bo hitrost vožnje omejena na 80 kilometrov na uro, ko bodo prenavljali vozišče pa se bo mogoče po tem odseku peljati 60 kilometrov na uro.
Iz Darsa so sporočili še, da je to prva rekonstrukcija, kjer uvajajo nov pristop pri obnavljanju dotrajanih vozišč. Ta bodo nadgradili v višini 19 centimetrov, uredili bodo bankine, za meter razširili odstavne pasove in uredili talno signalizacijo.

LK, foto: arhiv NT (TimE)

banner-uniforest-prodajalna-husquarna-kosilnice-marec-2020

Deli