Ditka – Srečanje

12:51

Ditka predstavlja novo pesem SREČANJE, ki bo v ponedeljek, 1. oktobra predstavljena tudi s premiernim videospotom.

ditkaDitka o pesmi:
Pesem nadaljuje zgodbo uglasbene poezije, ki jo piševa s Ferijem Lainščkom, a izstopa v več pogledih. Tako besedilo kot glasba zanjo sta nastala iz prav posebnega izziva – kako v glasbeni izraz pretvoriti verze in poezijo anonimnih, naključnih poetov. Ti so se 21. marca, na svetovni dan poezije,po naključju ali z namenom ustavili v eni zmed 70-ih kavarn, kjer je bilo na pobudo dunajske pražarne kave in ambasadorja kavarniške kulture Julius Meinl, za en dan namesto z denarjem moč plačevati s poezijo. Iz približno 8000 verzov, ki so jih na ta dan napisali Slovenci in Slovenke, je Feri izbral najlepše ter drobce besed in podob povezal v besedilo pesmi, ki sem mu imela priložnost dati svoj glasbeni pečat.

SREČANJE je tako pesem, ki povezuje povsem različne pesniške izraze, zgodbe in ljudi. Vsi med njimi pa v srcu nosimo isto misel: da se svet lahko že s kančkom poetičnega navdiha obarva z optimizmom in se spremeni na boljše, lepše. Od tod izvira tudi ideja za uglasbitev pesmi, ki se je rodila takoj, ko sem besedilo prvič prebrala. Kot vedno, je Feri izbral najlepše verze in jih povezal v prijetno zgodbo z močnim sporočilom. V njegovih besedah sem začutila svežino, nasmeh in pozitivno energijo. Vse to sem imela v mislih, ko sem izbirala akorde ter melodijo in menim, da smo skupaj ustvarili nekaj lepega.

Naj zaključim z mislijo Ferija Lainščka: »Že samo dejstvo, da se je toliko ljudi s svinčnikom v roki zazrlo čez skodelico kave in skušalo ujeti svoj pesniški vzgib, je pravzaprav navdihujoče. Še lepše pa je bilo pregledati to velikansko množico listkov, na katerih je z najrazličnejšimi rokopisi zabeleženo, kaj vse je v tistih trenutkih priložnostnim pesnikom rojilo po glavi. Zato lahko rečem, da je ta moja pesem Srečanje nastala na valovih kolektivnega navdiha, pa čeprav sem vanjo vključil le nekatere drobce verzov. Nisem hotel le prepisovati ali pripisovati, temveč izraziti tisto nekaj več, kar nas je takrat na nek poseben način povezalo. Vanjo sem ujel vse tisto, kar se me je ob prebiranju verzov najbolj dotaknilo in mi na nek način narekovalo sporočilo, ki je zdaj pred vami.«

banner-ntrc-martinovanje

Deli