Do konca samo še eno srečanje!

6:55

Zaključna prireditev 9. aprila v Citycentru Celje

Naslednji teden bo v prostorih celjske območne enote Nacionalnega inštituta za javno zdravje zadnje srečanje letošnje skupine udeležencev akcije Shujšajmo z Novim tednikom in Radiem Celje. Sledila bo še zaključna prireditev, na kateri se bodo vsi udeleženci akcije predstavili javnosti. Do zdaj so shujšali že za 181 kilogramov. Do konca upamo, da ne bodo zaradi polnih miz velikonočnih dobrot »šli kilogrami še kaj gor«.

V torek so skupino sprejeli v Srednji šoli za gostinstvo in turizem Celje, kjer jih je pričakal profesor kuharstva in izjemen kuhar Boštjan Bezgovšek. S pomočjo dijakov je za naše udeležence akcije pripravil puranji medaljon, gratiniran z jogurtom in beljaki. Pripravili so še ribji file z mediteransko zelenjavo.

»Pomen takšnih obrokov je v veliki količini zelenjave in v beljakovinah živalskega in rastlinskega izvora. Obroka temeljita na zdravih maščobah, uporabili smo kokosovo olje in ekstra deviško oljčno olje. Združeno je torej tisto, kar je zdravo in kar človeško telo nujno potrebuje za svoj obstoj,« je razložil Bezgovšek.

Ta obroka pa sta skrivala še nekaj. Z uživanjem takšne hrane se udeleženci akcije navajajo na spremenjene okuse. Niso namreč spremenili samo načina življenja, ampak posledično tudi okus. »Okusi takšne hrani so bolj pristni in naravni. Človek lažje okusi zelenjavo, ne pa več toliko maščobe ali soli. Tako se namreč da ohranjati telesno težo, ki so jo do zdaj dosegli,« je dejal Bezgovšek. Svetoval jim je, da si obroke še naprej pripravljajo na zdravih maščobah, več s kuhanjem in dušenjem. »Cvrenja naj ne uporabljajo več. Morda enkrat na leto,« se nasmehne.

Smo pa v današnjem času skorajda vsi navdušeni nad kuharskimi oddajami, televizijskimi kanali, kjer lahko 24 ur na dan spremljamo pripravo hrane. Te stvari pritegnejo. Zato smo Bezgovška vprašali, kako jih komentira, saj jih najverjetneje spremljajo tudi člani naše skupine. »Obroki, ki jih pripravljajo v teh oddajah, so majhni, kar je v prid človeku, ki je spremenil svoj način življenja. Ta hrana je okusna, torej si je lahko še želijo, saj vzbuja apetit, kar pa pomeni, da lahko padejo nazaj v skušnjavo. Gre tudi za kakovostna živila, ki pa imajo tudi nekoliko višjo ceno in to se finančno pozna. Doma bodo morali prilagajati količino, odpraviti tiste vrste toplotne obdelave hrane, ki telesu škodijo, kot so cvrenje, praženje, suho pečenje z rjavo skorjico. Sicer pa se da na tako zanimiv način pripraviti tudi kakšno domače živilo,« pojasnjuje Bezgovšek.

tanja blatnik
Tanja Blatnik je v času akcije shujšala 12,5 kilograma. »Pričakovala sem toliko in zdi se mi, da mi gre dobro. Vesela sem. Najbolj sem spremenila način življenja tako, da se zdaj več gibam. Dvakrat na teden grem v fitnes, vsak dan pa je na mojem urniku tudi ena ura hitre hoje, ob koncu tedna pa grem v hribe. Zajtrkujem bolj naravno, moja kosila so enaka, le da je obrok manjši, pojem več zelenjave in manj mesa, večerjo pa večkrat opustim. Počutim se zelo dobro. Ne utrudim se več tako zelo, kot sem se včasih,« pravi Blatnikova.
saša krašek
Saša Krašek je sicer pričakovala, da bo v akciji shujšala vsaj za 10 kilogramov, a se ji je do zdaj teža znižala samo za 4,7 kilograma. Ampak tudi to ni slabo, pravi: »Tudi počasi se daleč pride.« Pomembno je, da se Saša veliko bolje počuti kot pred akcijo. »Razočarana nisem, saj se počutim veliko bolje v primerjavi s prej. Imam več energije, popoldne sploh ne hodim več spat, kot sem to prej redno počela. Krvni tlak in holesterol sta v mejah normale, pozna pa se tudi, da hodim v fitnes,« je vesela. Ko jo vprašamo, kje se ji je na telesu izguba kilogramov najbolj pozna, pokaže na prsi in se nasmeji. Kljub temu bo, tako pravi, nadaljevala hujšanje, tudi ko bo akcije konec.

Pred nami je le še zaključna delavnica, na kateri bodo strokovnjaki opravili vse meritve: od tehtanja do merjenja sladkorja in holesterola v krvi, pogovarjali pa se bodo še o tem, kako vzdrževati telesno težo in se pogovorili o zadovoljstvu z rezultati vsakega posameznika.

SIMONA ŠOLINIČ

Foto: GrupA

Deli