Do nasilne spojitve bolnišnic ne sme priti

13:44

Poleg dviga cene toplotne energije in neizplačevanja okoljskih odškodnin v Šaleški dolini te dni temperaturo dviguje tudi napovedana pripojitev Bolnišnice Topolšica k Splošni Bolnišnici Celje. V dolini so družno proti takšni potezi ministrstva. Slednje želi pripojitev izpeljati še pred poletnimi počitnicami, čeprav rezultati opravljenih analiz še niso znani, prav tako še nima pripravljenih nobenih izračunov, ki bi nakazovali na pozitivne ekonomske učinke. O zdravstvenih na ministrstvu še ne razmišljajo.

topolsica1Svetnice in svetniki Mestne občine Velenje so na današnji seji kar dve uri razpravljali o položaju Bolnišnice Topolšica. Na seji so bili prisotni tudi vršilec dolžnosti direktorja bolnišnice Jurij Šorli, predstavniki sindikatov, Fidesa in civilne iniciative, ki je za ohranitev bolnišnice zbrala že skoraj 16. 500 podpisov. Kljub vabilu se seje ni udeležil nihče iz zdravstvenega ministrstva, kar po mnenju velenjskega župana Bojana Kontiča samo nakazuje na podcenjujoč odnos vlade do lokalne skupnosti. So pa zato toliko bolj enotni v Šaleški dolini. Odločeni so, da do združitve bolnišnic ne sme priti. Velenjski župan Bojan Kontič:

Jurij Šorli je povedal, da je največji problem bolnišnice izguba, ki je nastala zaradi obnove. Ta je bila sicer nujna, v celoti pa jo je financirala bolnišnica sama. Bolnišnica trenutno, kot ena redkih v Sloveniji, poslujejo pozitivno, a Šorli priznava:

Ob tem Šorli dodaja:

Velenjski svetniki so v podporo Bolnišnice Topolšica sprejeli tudi sklepe, s katerimi vlado pozivajo, da ohrani vso dejavnost bolnišnice v sedanjem obsegu, da ohrani status zaposlenih in da bolnišnico finančno sanira. Vso podporo lokalne skupnosti ima vlada oziroma zdravstveno ministrstvo pri iskanju krivcev za nastalo situacijo.

LK, foto: Bolnišnica Topolšica