Dopolnjena zbirka Muzeja ljudske umetnosti

14:24

V Aninem dvoru v Rogaški Slatini je na ogled pet zbirk. V eni izmed njih, v domoznanski zbirki, so tri zbirke Ljudskega muzeja Rogaška Slatina. Tri zbirke je njen lastnik Aleksander Jurkovič oziroma z ljudskim vzdevkom Nani Poljanec, pred kratkim dopolnil s sto novimi eksponati.

Poljanec Nani 098
Foto: SHERPA

Nani Poljanec gradivo o Rogaški Slatini zbira že od desetega leta, od starih razglednic do raznih predmetov. V muzej je vložil veliko ljubezni, svoje prihranke in čas. Posebno mesto ima Kraljeva zbirka, ki skozi različne predmete predstavlja zgodbo Dinastije Karadjordjević ter Kraljevine SHS in Kraljevine Jugoslavije. Zbirko je začel snovati leta 2007, danes pa je to že ena največjih zasebnih zbirk o tej legendarni dinastiji, ki je tudi Slovencem vladala od leta 1918 do 1945 ter se lahko kosa s svetovnimi muzeji, pravi Nani Poljanec.

V zbirki so originalna pisma članov dinastije, popisana razglednica prestolonaslednika Petra II., ko je s prijatelji prehodil slovenske planine. V njej so med drugim številni predmeti, povezani z obiski kralja Aleksandra in drugih članov dinastije v Sloveniji. Seveda imata zelo pomembno mesto tudi zbirka podpisov slavnih osebnosti, kot tudi domoznanska zbirka, ki je vezana na Rogaško Slatino. V sedmih zgodbah o znanem zdraviliškem mestu je med drugim predstavljena fotodokumentaristka kraja Tonka Kulčar, ki je prišla iz Zagreba ter je bila dvorna fotografinja dinastije Karadordević. Posebno mesto imajo tudi različne steklenice zdravilne mineralne vode in fotografije kraja ob slovensko-hrvaški meji.

BGO

Deli