Država je res še mlada in neizkušena, a imejmo jo radi

V Narodnem domu slovesnost Mestne občine Celje ob Dnevu državnosti

8:31

V Narodnem domu v Celju je bila sinoči slovesnost ob prazniku Dneva državnosti. Slavnostni govornik na prireditvi je bil dr. Bojan Cvelfar, direktor Arhiva Republike Slovenije. V svojem govoru je med drugim povedal, da smo lahko na državo, ki bo čez nekaj dni praznovala 28 let, kljub njeni mladostniški razigranosti, neizkušenosti in velikokrat tudi naivnosti zelo ponosni.

Govor dr. Bojana Cvelfarja na slovesnosti ob Dnevu državnosti
Govor dr. Bojana Cvelfarja na slovesnosti ob Dnevu državnosti

V vsakdanji naglici sicer pozabljamo, da nam države ni nihče podaril, ampak smo ji jo morali priboriti, tudi s puško v roki. Kot zgodovinar, je slavnosti govornik natančno nanizal prelomne dogodke iz naše novejše zgodovine, ki so vodila do uresničitve tisočletnih sanj, samostojne, neodvisne in suverene države, mednarodnega priznanja in vključitve v Evropsko unijo.

Slavnosti govornik je izrazil željo, da bi vsi državljani, ne glede na narodnost, živeli v medsebojnem spoštovanju, sodelovanju, zaupanju in strpnosti. Da bi ne glede na različna prepričanja bili vedno pripravljeni poslušati in razumeti drug drugega.

Protokolarni del slovesnosti ob državnem prazniku so s svojo prisotnostjo počastili tudi praporščaki veteranskih organizacij celjske regije. V kulturnem programu so nastopili Celjski godalni orkester z dirigentom Nenadom Firštom ter recitali dijaki Gimnazije Celje Center.

cof

oznor

oznor

ROBERT GORJANC

Deli