Dvorana bi bila najboljše darilo za pol stoletja muziciranja

5:00

Nova dvorana je prva na seznamu želja Glasbene šole skladateljev Ipavcev Šentjur, ki v letošnjem šolskem letu obeležuje 50 obletnico delovanja. Šola, ki se je pred leti preselila v nove prostore v Zgornjem trgu, dvorano potrebuje, da bodo tam svoje znanje pred občinstvom lahko prikazali učenci. In da se bodo zaposleni izognili nenehnemu prenašanju glasbil v prostore, kjer sedaj organizirajo nastope.

Prva leta je šentjursko glasbeno šolo obiskovalo okoli 30 učencev, danes se jih najrazličnejših glasbil uči 329, znanje jim predaja 26 profesorjev. Šola, ki je bila ustanovljena na pobudo šentjurske ljudske univerze, je sprva delovala v starem internatu v Zgornjem trgu, kratek čas je domovala v Osnovni šoli Franja Malgaja Šentjur, nato pa vrsto let na Ulici Dušana Kvedra 29.

Ena večjih prelomnic delovanja je bila selitev v nove prostore v Zgornjem trgu, v bližino rojstne hiše skladateljev Ipavcev, po katerih šola nosi tudi ime. Za glasbeno ustvarjanje imajo učenci in učitelji sedaj na voljo najrazličnejšo sodobno tehnologijo ter okoli 900 kvadratnih metrov prostora, pred selitvijo so muzicirali na 460 kvadratnih metrih. Edina slabost novih prostorov je, da glasbena šola nima svoje dvorane. Ta je prva na seznamu želja, pravi ravnateljica Simona Zdolšek. »Naše poslanstvo je namreč tudi, da otroci svoje znanje čim večkrat pokažejo na odru. Ker nimamo dvorane, za večje prireditve, kot sta božični in pomladanski koncert, uporabljamo veliko dvorano Ipavčevega kulturnega centra (IKC). Razredne nastope in nastope oddelkov pa prirejamo v večnamenskem prostoru Razvojne agencije Kozjansko.« Dodala je še, da Občina Šentjur pozna potrebe po dvorani. Slednjo naj bi uredila v praznem prvem nadstropju omenjene razvojne agencije.»Obljube so dane, ne vem pa, kdaj bo prišlo do izvedbe,« pojasnjuje Zdolškova.

Brez kombija ne bi šlo

Do ureditve imajo v glasbeni šoli precejšnje težave s selitvijo in prenašanjem glasbil. Če so se učenci prvih deset let glasbenega izobraževanja v Šentjurja sprva učili le harmonike in klavirja, kasneje pa še kitare in violine, danes namreč muzicirajo s široko paleto glasbil. Še posebej se je razvil oddelek za tolkala. »Pred desetletjem se je tolkal učilo šest učencev, danes jih je 18. Paleta instrumentov se je razbohotila. Velik logističen problem je prenašanje najrazličnejših glasbil iz Centra Gustav, kjer gostuje oddelek tolkal, v IKC in nazaj. Da to zmoremo, se zahvaljujem tudi OŠ Franja Malgaja, saj brez njihovega kombija ne bi šlo.«

TINA STRMČNIK
Foto: Arhiv NT

Glasbena šola-1
Šentjurska glasbena šola je v počastitev 50 letnice delovanja že pripravila nekaj dogodkov, nekaj jih bo še sledilo. Vrhunec praznovanja bo slavnostni koncert 17. maja, ki mu bo junija sledil še zaključni koncert z uglasbitvijo in dramatizacijo slikanice nekdanje učenke Žive Voga.