Dvorec Gutenbuchel tokrat z etnološkim pridihom

9:39

Danes popoldan, ob 17. uri, bo svoja vrata odprl Dvorec Gutenbuchel. Zanesenjaki s pomočjo občine Šoštanj in donatorjev v tem biseru stavbne dediščine pripravljajo tradicionalno razkošno velikonočno razstavo.

Organizatorka dogodkov na dvorcu Mateja Kumer je povedala, da je program razstave tokrat oblikovan v etnološkem smislu. Predstavljena bo slovenska ornamentika. Gre za izdelke Katarine Karlovšek. Slednja je ornamente, ki jih je zasnoval njen prednik Jože Karlovšek, prenesla na kozarce, knjige, nalivna peresa in druge izdelke. Na dvorcu je na ogled tudi zgodba pokojnega pletarja Ivana Verdnika. “Njegova družina je obudilo njegova dela in jih na ogled postavilo prvič v Vili Mayer v Šoštanju, sedaj pa tudi na dvorcu. To je že osma razstava, na kateri je predstavljena njegova pletarska dediščina,” je povedala sogovornica.

Organizatorjem je v veliko veselje tudi medgeneracijsko sodelovanje. Vsako leto se povežejo z učenci Osnovne šole Karla Destovnika Kajuha iz Šoštanja. Učenci omenjene šole so letos 1.000 pirhov pobarvali v zelenih in modrih odtenkih. Sprehod skozi dvorec bo tudi tokrat zanimivo cvetlično doživetje, ki ga vsako leto pripravi florist Simon Ogrizek s svojo ekipo iz podjetja PUP Velenje. Obiskovalci bodo v vsaki sobi dvorca kot vedno doživeli novo zgodbo, lahko pa bodo okušali tudi dobrote lokalnih ponudnikov. Razstava bo na ogled do 22. aprila.

TS
Foto: GrupA, SHERPA

_L3U1946
Utrinek iz ene od preteklih velikonočnih razstav.

_L3U1366
Florist Simon Ogrizek in organizatorka dogodkov na Dvorcu Gutenbuchel Mateja Kumer, sicer sodelavka Občinske uprave Šoštanj.