Eni na obiske, drugi na strelišče

9:20

Dan po veliki noči, na veliki ponedeljek se kristjani spominjajo prikazovanja vstalega Jezusa njegovima učencema. Po običaju verniki tega dne obiščejo sorodnike in prijatelje ter delijo veselje ob prazniku Jezusovega vstajenja. Velikonočni ponedeljek je sicer podobno kot v večini evropskih držav tudi v Sloveniji dela prost dan.

Po ljudskem običaju je ponedeljek namenjen obiskom. Dela prost dan številni izkoristijo tudi za izlete. Obiskom in aktivnostim na prostem je danes naklonjeno tudi vreme, saj se po napovedih vremenoslovcev obeta dokaj suh in topel dan. Po cerkvah bodo tudi danes potekala bogoslužja, po več slovenskih krajih pa bodo pripravili posebne igre s pirhi.
Papež Frančišek bo opoldne na Trgu sv. Petra v Vatikanu molil z verniki in s tem zaključil letošnje praznovanje velike noči.

banner-uniforest-prodajalna-husquarna-kosilnice-marec-2020

Če Velikonočni ponedeljek mnogi izkoristijo za obiskovanje sorodnikov in znancev, pa se nekateri namesto tega raje odpravijo na strelišče. Lovska družina Vransko pri lovskem domu na Tešovi na ta dela prost dan že tradicionalno pripravi velikonočno strelsko preizkušnjo, katere posebnost je, da udeleženci ciljajo v tarče v obliki velikonočnih pirhov.
strljanje pirhov vrasnkoČlani Lovske družine Vransko so idejo za tovrstno tekmovanje pred več kot dvajsetimi leti dobili pri svojih avstrijskih lovskih kolegih. Z navdušenjem so jo po besedah predsednika Florijana Rojnika prenesli v Spodnjo Savinjsko dolino. Sprva so ciljali še prave pirhe, ki so jih nataknili na žeblje. Pred nekaj leti, ko so tekmovanje ponovno obudili, so velikonočne jajčke zamenjali s pisanimi tarčami. Tekmovanje se je pri lovskem domu na Tešovi začelo pred nekaj minutami, trajalo pa bo do poznih popoldanskih ur.

LKK, ŠO, foto: DN