Firšt osvojil veliko nagrado na Filipinih

14:57

Mladi celjski skladatelj Leon Firšt je na mednarodnem tekmovanju iz glasbene kompozicije v filipinskem mestu Banaue prejel veliko nagrado za skladbo The Story of Ifugao oz. Zgodba Ifugaa. Firšt, ki je pri 24 letih ustvaril že okoli 70 solističnih, komornih in orkestrskih skladb, je zmagal v konkurenci 84 avtorjev z vsega sveta.

Leon Firšt je razpis za tekmovanje, katerega namen je okrepiti osveščenost o nujni obnovi in ohranjanju filipinskih riževih polj, ki so uvrščena tudi na Unescov seznam svetovne dediščine, opazil na svetovnem spletu. Ustvaril je simfonično skladbo in se prijavil brez posebnih pričakovanj. Kako je okoljsko tematiko strnil v notno črtovje?

Na Filipinih je preživel tri tedne, večkrat je prisluhnil tudi svojemu delu, ki ga je izvedel tamkajšnji festivalski orkester. Mladi celjski skladatelj je hvaležen, da so njegovo delo slišali vodilni svetovni skladatelji iz Združenih držav Amerike, Japonske in Filipinov. To mu odpira nove možnosti sodelovanja. Tudi nagrado, vredno 12.000 ameriških dolarjev, bo najverjetneje vložil v glasbo, je dejal.

TS
Foto: GrupA

Leon Firšt 2