Fontana, ki razdvaja

Fontana piva Žalec popeljala v svet - Kakšna bo kakovost fontanskega piva?

13:41

ŽALEC – Občinsko vodstvo želi ob podpori lokalnega gospodarstva v mestnem parku postaviti fontano zelenega zlata oziroma nekakšno poskuševalnico piva, ki bi bila edinstvena v Evropi. Vsak obiskovalec bi za šest evrov kupil inteligentni vrček s kodo, ki ga je izdelal oblikovalec Oskar Kogoj. Vrček bi obiskovalcu omogočil degustacijo trikrat po dva decilitra različnih vrst kakovostnega piva.

Župan Žalca Janko Kos je prepričan, da gre za dober projekt, ki bo pomagal tako razvoju lokalnega in regijskega turizma kot ostalemu gospodarstvu. »Gre za produkt, ki nas bo vpisal na turistični zemljevid Slovenije in širše, obogatil našo turistično ponudbo. Učinke bo mogoče čutiti tudi širše,« je prepričan Kos. »Navsezadnje gre za promocijo zelenega zlata, hmeljarstva, ki je v naši dolini doma, projekt pa podpirajo tako občani kot tudi številni gospodarstveniki.«

Preveč neznank in denarja
A zdi se, da je toliko, kot je podpornikov, tudi nasprotnikov projekta. Že ves čas gradnji fontane v mestnem parku nasprotuje skupina opozicijskih poslancev, ki je zahtevala tudi sklic izredne seje. Kot pravi prvopodpisani Jože Krulec iz vrst Slovenske ljudske stranke, je glede tega projekta ogromno neznank in vprašanj brez odgovorov: »Še vedno bode v oči kar sedemkratna podražitev. Poleg tega tudi ta cena še ni dokončna in tako lahko pričakujemo, da bo na koncu projekt težak krepko več kot 400 tisoč evrov.« Ne samo z enormno podražitvijo, svetniki se ne strinjajo niti z umestitvijo betonske fontane v mestni park, kjer bodo zaradi tega podrli tri drevesa. A bodo ob tem, kot poudarja Kos, uredili celoten park.

Eurojackpot in donacije
Župan Kos in direktorica občinske uprave Tanja Razboršek – Rehar sta priznala, da jih je na občini cena za izvedbo presenetila. »Ker gre za posebnost, nismo imeli prave primerjave. Zato smo se, tudi kar se cene tiče, oprli na malo boljši mlekomat,« je sprva zmotno nizko postavljeno ceno, 52 tisoč evrov, pojasnila direktorica. Ko so po objavljenem natečaju izbrali projekt in zanj naročili gradbeno izvedbo, so bili v vodstvu občine zelo presenečeni. Ker so imeli precejšnjo, tudi finančno podporo gospodarstvenikov, so se odločili, da s projektom nadaljujejo. Seveda so se sorazmerno s tem povečala tudi predvidena sredstva v proračunu.
»Trenutna vrednost investicije tako za gradbeni kot tehnološki del je 350 tisoč evrov,« je v minulih dneh velikokrat potrdil župan in nadalje pojasnjeval, da bo občina iz proračuna za projekt skupno namenila 183 tisoč evrov, ki jih je v proračun prinesla loterijska sreča dveh občanov. Ostalo bodo primaknili donatorji. Teh je očitno precej, saj imajo v občini že za več kot 110 tisoč evrov podpisanih donacijskih pogodb.
Kdo so finančni donatorji, v občini še ne razkrivajo. Zagotovo sta med njimi podjetje Novem Car oziroma direktor Matjaž Omladič, ki je hkrati tudi predsednik turističnih društev in idejni oče projekta. Kot pravi, bi gospodarstvenikom tovrstna prepoznavnost zelo koristila, poleg tega bi lahko tudi lokalni ponudniki fontano uporabili v svoj prid.

Manjka še 60 tisočakov
Je pa Kos javno večkrat zagotovil, da fontane ne bodo začeli graditi, dokler ne rešijo še nekaj odprtih vprašanj v zvezi z vzdrževanjem in dokler ne bo zaprta finančna konstrukcija projekta. Trenutni izračuni kažejo, da manjka še približno 60 tisoč evrov. Ta denar bo občina skušala dobiti z novimi donacijami in morebitnimi razpisi. »Dokler ne bomo zbrali vsega denarja, ne bomo zasadili prve lopate,« je nazoren Kos.

Fontana piva Žalec popeljala v svet
Novica o tem, da želijo v Žalcu postaviti fontano Zeleno zlato, iz katere bi namesto vode teklo pivo, je odmevala tudi izven naših meja. Ves prah, ki se v zadnjih dneh dviga okoli fontane, je po mnenju žalskega župana Janka Kosa le voda na mlin podpornikov projekta in tudi projekta. Ne glede na to, ali bo iz fontane v resnici kdaj priteklo pivo ali ne, sta Žalec in Slovenija že s samo idejo dobila odlično promocijo.
V Žalcu posebne strategije trženja in promocije fontane nimajo, saj jo bodo promovirali v okviru že obstoječih produktov. Kot pravijo, se bodo primarno osredotočali na organizirane skupine, ki jih obiščejo po predhodni najavi. »To zahteva manj dodatnih stroškov, trženje je ciljno usmerjeno. Dodatnih zaposlitev zaradi tega tako ne načrtujemo,« pojasnjujejo v žalski občini, »vsaka naložba zahteva določeno mero tveganja, ampak samo z naložbami bomo povečali prihodke v občinskem proračunu.«

Kdo in kako bo zagotavljal kakovost piva?
Eno poglavitnih vprašanj pri postavitvi fontane, ki po glavi roji predvsem poznavalcem piva in pivopivcem, je, kako v takšnem sistemu zagotoviti ustrezno kakovost piva. Spet drugi, ki niso posebni ljubitelji obogatenega hmeljevega napitka, se sprašujejo, kakšna bo cena tega zahtevnega vzdrževanja. Za zdaj odgovorov na ti dve vprašanji žalska občina še ni podala. Se bodo pa vsi vpleteni v projekt prav na to temo sestali jutri (v petek), ko naj bi ponudnik tehnološke opreme predstavil rešitve.
Vodja oddelka za agronomijo in pivovarstvo pri Inštitutu za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije dr. Košir Iztok Jože je pojasnil nekaj zakonitosti točenja piva. »Ko je sodček piva priklopljen na točilno pipo, je ves čas pod tlakom, ki se ustvarja s pomočjo ogljikovega dioksida ali dušika. Zaradi tega se ogljikov dioksid v njem tudi raztaplja, kar škodi kakovosti piva.« Kot pravi Košir, naj bi sodček piva praviloma porabili v treh dneh. Ob tem poudarja pomen primernega hlajenja in rednega, vsakodnevnega čiščenja cevi ter stalno uporabo. »Če določene pipe dlje časa (nekaj ur) ne uporabljate, bo pri prvem točenju iz nje pritekla le pena,« pojasnjuje.

LEA KOMERIČKI

 

 

 

 

Deli