Gasilca pogojno obsojena

10:23

SLOVENSKE KONJICE – V preteklih dneh se je končala konjiška gasilska saga, ki je zaradi ponarejanja listin in poneverbe pred sodišče pripeljala nekdanja predsednika in poveljnika prostovoljnega gasilskega društva Slovenske Konjice, Andreja Tomažiča in Ernesta Hlasteca. Po dolgotrajnem sodnem postopku sta bila Hlastec in Tomažič pogojno obsojena zaradi ponarejanja listin. Poneverbe jima sodišče ni moglo dokazati, zato je od pregona odstopilo.
Leta 2009 in 2010 so člani PGD Slovenske Konjice skrbeli za varovanje pri obnovi avtocestnih predorov Pletovarje in Golo rebro. Ker članom opravljenega dela niso mogli izplačati preko društva, so to izvedli preko fiktivnih računov dveh gospodarskih družb. Skupno naj bi si gasilci in društvo razdelili več kot 80 tisoč evrov, vendar tožilka ni mogla dokazati, da sta si prvoobtožena s poneverbo prilastila 11 tisoč evrov. Nesporno pa gasilci od svojih prihodkov niso plačali davkov in prispevkov. Te je društvo v višini 20 tisoč evrov poravnalo, ko je utajo ugotovila davčna uprava. Glavna krivca za nezakonito poslovanje sta bila Tomažič in Hlastec, a ker jima poneverbe niso dokazali, bosta plačala zgolj sodno takso, sodišče je Hlastecu naložilo štiri mesece, Tomažiču pa sedem mesecev pogojne kazni s preizkusno dobo dveh let.

Stare zamere in novi dolgovi

Po razglasitvi obsodilne sodbe so svojo plat medalje na novinarski konferenci predstavili tudi konjiški gasilci. Kot je povedal predsednik društva Drago Alenc, so v društvu vsem vpletenim gasilcem ves čas stali ob strani. Med drugim so v društvu zdaj prepričani, da so davek kar za polovico preplačali, česar uradni viri sicer ne potrjujejo. Kot so še dejali, naj bi bil celoten proces plod maščevanja nezadovoljnih članov oziroma nevoščljivosti konkurenčnih društev. Z Gasilsko zvezo Slovenske Konjice odnosi v resnici ostajajo napeti in podpis pogodbe za sofinanciranje pod vprašajem. Dobrih 80 tisoč evrov, ki bi jih društvo od občine in države lahko pričakovalo, pa bo namenjenih tudi za novo cisterno. Pred skoraj letom dni jim jo je namreč povsem uničil eden od zdaj že nekdanjih članov. Zavarovalnine niso dobili, ker je vozil pijan in brez izpita. Da bodo konjiški gasilci lahko zares začeli na čistih temeljih, bo očitno preteklo še nekaj vode.

StO