Glavna obravnava v zadevi odlagališče Podhom

17:00

Na Okrožnem sodišču v Celju je bil danes začetek glavne obravnave glede plačila stroškov zapiranja nekdanjega skupnega zgornjesavinjskega odlagališča odpadkov. Gre za odlagališče Podhom v gornjegrajski občini, kjer jih ne odlagajo več že dolga leta.

Odlagališče je bilo zato treba zapreti ter plačati stroške, ob tem morajo občine plačevati še stroške 30-letnega monitoringa posledic odlaganja. Pet zgornjesavinjskih občin je odlagalo v Podhomu odpadke do leta 2010, Mozirje in Rečica ob Savinji pa sta jih tam prenehala odlagati že leta 1997. Ti občini – za razliko od ostalih petih – stroškov zapiranja nista plačali, zato ju je Občina Gornji Grad toži. Gre za 26 tisoč evrov.

Mozirski župan Ivo Suhoveršnik in rečiški župan Vinko Jeraj sta danes na sodišču poudarila, da se njuni občini ne čutita dolžni. Med današnjo obravnavo je bilo odločeno, da mora tožeča stranka sodišču poslati odločbo upravne enote o vzdrževalnih in predsanacijskih delih, iz leta 1997. O tej se bo morala nato tožena stranka izjasniti.

BJ

Foto: arhiv RC

gornji grad podhom ranaZapiranje nekdanjega skupnega zgornjesavinjskega odlagališča odpadkov ter še 30 letni monitoring odlagališča povzročata stroške. Jih Mozirju in Rečici ob Savinji ne bo treba plačati?

Deli