Glavni trg bo za nekaj ur “velikonočni jajcetrg”

Lani iskali velikonočnega zajca, letos bodo jajce

6:00

V mestnem središču bo dopoldan brbotalo v duhu velikonočnih praznikov. Zavod Celeia Celje namreč ob 10h na Glavnem trgu pripravlja prireditev iskanja velikonočnih jajčk, sicer pa so za praznični utrip na Zvezdi s skulpturo velikonočnega jajca znova poskrbeli na Šoli za hortikulturo in vizualne umetnosti.

Velikonočno jajce na Zvezdi
Velikonočno jajce na Zvezdi

Na Zavodu Celeia so lani v starem mestnem jedru prvič izvedli prireditev iskanje velikonočnega zajca in kljub temu, da jim vreme ni bilo naklonjeno, je dogodek naletel na dober odziv udeležencev. Spodbujeni s tem so tudi letos pripravili podobno prireditev, tako imenovani jajcetrk.

“Gre za zelo zanimivo, zabavno in duhovito igro z jajcem, ki so jo poznali že v srednjem veku. Med drevesnimi krošnjami Glavnega trga se bo mogoče srečati z zgodbo in ustvarjalnostjo kulinarične performerke Ivane Ristić”,  je povedala Jerneja Kolar, predstavnica za odnose z javnostmi na Zavodu Celeia Celje.

Že nekaj časa duh prazničnega časa v središču Celja izžareva tudi skulptura velikonočnega jajca, ki so ga ustvarili na Šoli za hortikulturo in vizualne umetnosti. Direktorica šole Štefanija Kos Zidar je povedala, da gre za njihovo stroko in da so poklicani za to, da pripravijo takšno zanimivo skulpturo, ki ponazarja tradicionalni praznik in je simbol življenja ter pomladi.

“V osnovi gre za kovinsko konstrukcijo, vanjo pa smo vpletli šibe, vrbe,  lesko in ostalo zelenje oziorma šibje. Potem smo dodali reciklirane ženske nogavice, ki smo jih pobarvali, nanje pa smo privezali različne velikosti pobarvanih jajčk. V vznožje smo namestii še cvetoče zelenje, trobentice in podobno, kar ponazarja pomlad in prekipevajoče življenje”, je letošnjo skulpturo opisala Štefanija Kos Zidar.

Glavni trg se bo torej danes do 13. ure, na predpraznični dan spremenil v svojevrstni »jajcetrg«.

ROBERT GORJANC

 

Deli