Gledališče je bilo in bo glasnik resnice

11:10

Danes obeležujemo svetovni dan gledališča. Ta dan leta 1962 daje priložnost za razmislek o vlogi in pomenu te umetniške dejavnosti. Slovenska gledališča so v letu 2015 izvedla 6.544 predstav. 

_L3U2352
Predstava Vanja v izvedbi Gledališča Zarja Celje (Foto: GrupA)

Eno gledališko predstavo si je ogledalo povprečno 130 gledalcev. Vse predstave skupaj si je v letu 2015 ogledalo nekaj več kot 850 tisoč gledalcev. Na Celjskem deluje profesionalno gledališče Slovensko ljudsko gledališče Celje ter precej uspešnih ljubiteljskih gledališč.Kaj je tisto, zaradi česar ljubiteljska igralka, članica Gledališča Velenje Petra Hribernik rada hodi v gledališče?

Slovensko poslanico ob svetovnem dnevu gledališč je napisal pisatelj, pesnik dramatik in režiser Vinko Möderndorfer, ki je zapisal:

“Gledališče je zdravilno. Zdravi družbo. Ima sposobnost, da nas ponovno spomni na etične in moralne vrednote. Gledališče je tudi sámozdravilno. Sámo izvrže zlonamerne lažnivce, nastopače, puhloglavce, ki v gledališču vidijo zgolj promocijo svoje neumnosti in človeške plitkosti. Gledališče je potrpežljivo. Kot ljubezen. Gledališče je tek na dolge proge. Prav zato je še posebej pomembno, da se vsaj enkrat v letu spomnimo, da je gledališče umetnost in da za umetnost ne smejo in ne morejo veljati zakoni brutalnega in neetičnega kapitalizma. Umetnost obstaja zato, da nas neprestano opozarja, da v življenju obstajajo vrednote, ki se ne dajo kupiti in se ne prodajajo. Resnica, na primer, je takšna vrednota. In gledališče je vedno bilo in vedno bo glasnik resnice, pa naj se to v današnjih časih še tako nenavadno sliši.”

BGO

banner-ntrc-martinovanje

Deli