Ilustracije za vse generacije

11:00

Ilustracije za vse generacije je naslov razstave del Jelke Reichman, ki jo bodo danes ob 18. uri odprli v Galeriji Velenje. Ta znana ilustratorka je tudi letošnja častna pokroviteljica Pikinega festivala, ki ga bovo v Velenju uradno odprli v ponedeljek popoldne.

Reichmanova je ilustrirala več kot 200 knjižnih del in več kot 2,2 milijona izvodov posameznih knjig v različnih izdajah, ki navdušujejo generacije bralcev pri nas in po svetu. Sodeluje predvsem z založbo Mladinska knjiga, pa tudi z revijama Ciciban in Cicido. V letošnjem letu praznuje 80 let, še vedno pa ustvarja ilustracije za nova knjižna dela. V letošnjem letu obeležuje 60 let ustvarjanja, 60 let praznuje tudi mesto Velenje, pol manj pa Pikin festival. In prav zaradi vseh teh obletnic so Jelko Reichman izbrali za častno pokroviteljico največjega festivala za otroke v državi, je pojasnila kustosinja razstave Milena Koren Božiček.

DL3U2560

Priznana slovenska ilustratorka je večino del za razstavo izbrala sama. Milena Koren Božiček jo je nagovorila, da naj galeriji zaupa tudi tista, ki so najbolj priljubljena med bralci.”Njena dela ljudje predstavljajo svojim vnukom. Ilustracije gredo res iz generacije v generacijo,” je povedala Koren Božičkova. Jelka Reichman se je med drugim podpisala tudi pod uradno podobo Pikinega festivala. Naslikala jo je za ustanovitev festivala pred 30 leti.

TS
Foto: GrupA

Milena Koren Božiček
Kustosinja razstave je Milena Koren Božiček, muzejska svetnica v Galeriji Velenje.