Ivan Napotnik v Kvartirni hiši

9:16

V Kvartirni hiši bodo nocoj odprli razstavo del šaleškega akademskega kiparja Ivana Napotnika. Predstavljena bodo izbrana dela iz stalne zbirke Vile Mayer v Šoštanju, ki je v lasti občine Šoštanj. Razstava sodi v sklop dogodkov, ki jih pripravljajo ob Napotnikovem letu 2018, s katerim zaznamujejo 130. obletnico rojstva kiparja Ivana Napotnika. Izbor del v Kvartirni hiši ponuja vpogled v ustvarjalni opus enega pomembnejših kiparjev slovenskega umetniškega prostora prve polovice 20. stoletja. Razstavljena dela v Kvartitni hiši segajo od ustvarjalnih začetkov Ivana Napotnika do poznejših del.

Ivan Napotnik, MAČKA (MAČKA NA LESENI KROGLI), 1920, orehov les. Foto Uroš Acman
Mačka na leseni krogli je delo Ivana Napotnika (Foto: Uroš Acman)

Ivan Napotnik se je rodil 1888 v vasi Zavodnje nad Šoštanjem, kjer je odraščal in preživel večji del svojega življenja. Umrl je leta 1960 v Šoštanju. Napotnik se je že v mladih letih navdušil nad rezbarjenjem in oblikovanjem iz gline, pravi kustosinja Muzeja Velenje Barbara Drev.

Šaleški kipar se je pred koncem prve svetovne vojne vrnil v rodni kraj in tam ustvarjal in kmetoval.

Na začetku ustvarjalne poti se je navduševal nad avstrijskim kiparjem Rafaelom Donnerjem, a kasneje je razvil svoj prepoznavni slog, dodaja Barbara Drev.

 Njegova dela so tudi v stalni zbirki Pokrajinskega muzeja Celje, pred Pošto Slovenije v Celju je spomenik padlim poštarjem, ki je prav tako delo kiparja Ivana Napotnika.

BGO

banner-ntrc-martinovanje