Kaj bo v prihodnje z Ljudsko posojilnico?

13:34

Na dan, ko se v Celju podeljujejo kulturne nagrade in v tednu, ko praznujemo slovenski kulturni praznik, je v Celju ugledala luč nova monografija Kult(ur)na posojilnica. Stavba, ki je bila zgrajena v tridesetih letih dvajseta stoletja, je delo največjega slovenskega arhitekta Jožeta Plečnika. Z njo je Plečnik pustil velik pečat tudi v knežjem mestu. Monografija je rezultat sodelovanja različnih celjskih kulturnih zavodov ter je nekakšen pregled zgodovine pomembne celjske zgradbe, kot tudi kaj bi lahko z njo naredili v prihodnosti.

dav
Na levi proti desni sedijo: Borut Kramer in Samo Seničar (Društvo za ustvarjalnost Filter), dr. Borut Batagelj (zgodovinski arhiv Celje), Urška Todosovska Šmajdek (Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije, območna enota Celje) in Matija Kovač (hiša kulture Celje) Foto: SHERPA

Povod za nastanek knjige je bilo lansko Evropsko leto kulturne dediščine, pravi urednik monografije Kulturna posojilnica in direktor Zgodovinskega arhiva Celje dr. Borut Batagelj.

banner-uniforest-prodajalna-husquarna-kosilnice-marec-2020

V Hiši kulture Celje in Društvu za ustvarjalnost Filter so razmišljali, kako bi v prihodnosti razvijali nevladno kulturo v dvorani kina Metropol, ki je oaza urbane kulture. V biroju Matije Kovača so pripravili idejni arhitekturni projekt.

Matija Kovač poudarja, da idejna zasnova ni zavezujoč projekt za kogarkoli, temveč ponuja v razmislek, kaj bi lahko s tem objektom naredil lastnik, to je Deželna banka Slovenije, kot tudi kaj bi Celje z obnovo pridobilo na področju kulture. Kakšnih posebnih odgovorov na arhitekturni projekt idejni predlagatelji še niso dobili. Žalosti jih tudi to, da je bančni del stavbe že tri leta brez najemnikov ter tudi zaradi tega propada. Urška Todosovska Šmajdek iz celjske območne enote Zavoda za varstvo kulturnen dediščine je ob tem izrazila željo zavoda, da bi stavba ostala pod enotnim lastništvom.

Jože Plečnik je z Ljudsko posojilnico zapustil Celju neizmeren pečat svoje ustvarjalnosti in zato je treba premišljeno načrtovati njeno prihodnost.

BGO

Deli