Kaj prinaša zakon o zapiranju Premogovnika Velenje?

23:22

Država razmišlja o pripravi Zakona o zapiranju Premogovnika Velenje, je bilo slišati na včerajšnjem Šaleškem forumu, ki so ga v Velenju gostile Finance. Z razmislekom o omenjenem zakonu država sledi usmeritvam Evropske komisije, ki je pred nekaj meseci objavila dokument o zmanjševanju emisij do leta 2050. Predsedniki držav in vlad se bodo do strategije opredelili na svetu, ki bo marca v Bruslju.

Vršilec dolžnosti direktorja direktorata za energijo pri Ministrstvu RS za

oznor
Vršilec dolžnosti direktorja Direktorata za energijo mag. Hinko Šolinc

infrastrukturo mag. Hinko Šolinc pravi, da zapiranje Premogovnika Velenje, ki je v Šaleški dolini pomemben delodajalec, ni enostavno. Je pa sprejem zakona nujen, da se lahko ljudje in lokalna skupnost na to pripravijo. “Gre za idejo, kako na eni strani rešiti težave zmanjševanja emisij toplogrednih plinov. Po drugi strani gre za to, da v prihodnosti ne bi prihajalo do odpuščanj. Da se lahko zaposleni ter podjetja, vezana na Premogovnik Velenje, pravočasno prilagodijo in preživijo na nekem drugem trgu.”

Pred desetletjem je bilo zapiranje rudnika predvideno za leto 2027. Investicija v blok 6 je delovanje rudnika podaljšala predvidoma do leta 2054. Premoga naj bi bilo sicer res toliko, kot so kazale pretekle študije, je pa njegovo odkopavanje vse bolj zahtevno. Finančni direktor Holdinga Slovenskih elektrarn (HSE) mag. Stojan Nikolić pravi, da v tej družbi pozdravljajo razmišljanje ministrstva o pripravi zakona o zapiranju premogovnika. “Če bi premog ob predvideni dinamiki kopali do leta 2054, bi bila cena izkopa na enoto zaradi nižjih izkopanih količin vedno višja. In to kljub temu, da bi stroške ohranili na enaki ravni.” Dodal je, da holding v tem trenutku krije vse stroške sanacije okolja in postopnega zapiranja, tako je Premogovnik Velenje v tem oziru edini rudnik v zgodovini Slovenije, ki strošek nosi sam. Po besedah Nikolića HSE potrebe po uvozu premoga v tem trenutku ne vidi, saj bi uvoz tega energenta Termoelektrarni Šoštanj z vsako tono prinašal denarno izgubo.

oznor
Finančni direktor HSE mag. Stojan Nikolić

TS

cof
Udeleženci Šaleškega foruma