Kam bo odletela polzelska lastovka?

7:46

Rok za oddajo ponudb za dokapitalizacijo Polzele, ki ga je sredi oktobra objavil Slovenski državni holding, se je iztekel že konec oktobra. SDH pa o nadaljnji usodi Polzele še vedno molči. Polzela za zdaj še posluje, a rezultati niso prav obetavni.

polzela_tovarna_nogavic_gr_rZaposleni v polzelski tovarni nogavic za zdaj še redno prihajajo na delo. A kako dolgo bo še tako? Lastnika – država in SDH – sta prejšnji mesec iskala strateškega vlagatelja, ki bi bil pripravljen v ogromno slovensko nogavico brez dna in z ogromnimi dolgovi vložiti 2,2 milijona evrov. Koliko primernih ponudb je na poziv prispelo na SDH, še ne razkrivajo.

O tem, kaj bo država naredila s polzelsko tovarno, ki ji je pred nekaj meseci kljub poznavanju izgub v tekočem poslovanju in večmilijonskega dolga velikodušno namenila milijon in pol evrov davkoplačevalskega denarja, očitno tudi na gospodarskem ministrstvu še ne vedo povsem. Kot so pojasnili v kratkem pisnem odgovoru, je z dodelitvijo pomoči za prestrukturiranje Polzele ministrstvo postopek dodeljevanja pomoči tej družbi zaključilo. Za vodenje postopka pa da je pristojen SDH.

Kot eden od možnih kupcev in rešitelj Polzele se je pred tednom dni neuradno omenjal avstrijski Huber Holding, a so Avstrijci vsa namigovanja o tem zavrnili. So pa vse glasnejše govorice, da bo polzelska družba kljub poskusom prestrukturiranja in državni dokapitalizaciji prej ali slej končala v stečaju. O tem, v katero smer tečejo očitno številni sestanki, smo želeli preveriti tudi pri predsednici uprave Metki Hrovat, ki je na tem mestu pred dobrim mesecem in pol zamenjala Marka Klemenčiča, a žal neuspešno. Da so se vrata v tovarno po odhodu Klemenčiča močno priprla, pravi tudi polzelski župan Jože Kužnik.

Zadnje objavljeno poročilo na Ajpesu pa razkriva, da Polzela kljub trudu ne posluje najbolje. V tem letu lastovka še ni prinesla preobrata, zgolj dva milijona evrov izgube.

LK, foto: arhiv NT (SHERPA, GrupA)