Kaj se dogaja s slovenskim jezikom?

9:29

Kaj je slovenska beseda in jezik, kakšna je naša jezikovna kultura in kaj se je zgodilo v slovenščino v 25-ih letih samostojnosti države?

DL3U0536
Marko Stabej, Simona Bergoč, Jože Volfand, Ciril Zlobec, Alenka Prebičnik – Sešel in Marko Snoj na javni tribuni o jezikovni omiki. (Foto: GrupA)

O tem so razmišljali  različni udeleženci na  javni tribuni z naslovom Naša jezikovna omika iz dneva v dan, ki je bila ena od prireditev ob 20 letnici Veronikine nagrade. Marko Stabej iz Filozofske fakultete v Ljubljani, meni, da je slovenščina zaradi prepletenosti z internetom na močnem prepihu, da je skušnjava večja po ohlapnem jezikovnem vedenjem, a vseeno zgodovinsko gledano slovenščini nikoli ni šlo bolje.

Pesnik in akademik Ciril Zlobec je poudaril, da bi se morali pogosteje pogovarjati o slovenščini na simbolni ravni, Alenka Prebičnik – Sešel, profesorica na I. gimnaziji Celje pa o tem, kako lahko učitelji pripomorejo k razvijanju ljubezni do materinega jezika. Marko Snoj z Inštituta za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU je na vprašanje, kaj ogroža slovenski jezik izpostavil tujeljubstvo. Slovenci se preveč radi zgledujemo po tujih jezikih in nam je vedno bolj všeč tisto, kar  je tuje, kot pa domače. Žal pa ne samo v jeziku. Ob koncu tribune bodo izdali tudi manjši zbornik, ki ga bodo poslali na Ministrtsvo za kulturo in na Društvo pisateljev Slovenije.

Deli