Kako je s krvodajalstvom v času epidemije?

9:00

Rdeči križ, ki organizira krvodajalske akcije (terenskih zaradi izrednih razmer zaenkrat ni, razen prilagojenih akcij), krvodajalce zdaj o potrebah krvi obvešča po SMS sporočilih. Kljub temu, da ima Slovenija ta trenutek dovolj zalog krvi za 14 dni, pa je darovanje krvi pomembno zaradi zapolnjevanja zaloge vnaprej. Zato krvodajalce na odvzeme krvi vabijo točno na določen dan in določeno uro. Tudi zaradi varnosti.

»V vsej Sloveniji smo uvedli nadzorovan pristop k dajanju krvi, kar pomeni, da se z vsakim krvodajalcem najprej pogovorimo po telefonu, ali je primeren za odvzem krvi. Krvodajalcem individualno odpiramo vrata in vedno obravnavamo samo enega krvodajalca, pri čemer velja razdalja dveh metrov. Zaenkrat je odziv krvodajalcev glede na razmere zelo dober. Dnevno pridobivamo dovolj krvi in ves čas svetujemo po telefonu vsem, ki pokličejo,« pravi predstojnica Transfuzijskega centra Celje Janja Pajk, dr. med., specialistka transfuziologije.

Krvodajalci NT 077

Prenos novega koronavirusa s krvjo – enako velja za ostale respiratorna virusna obolenja – do zdaj ni bil dokazan in opisan.

Številka Transfuzijskega centra Celje: 03 423 35 97

SIMONA ŠOLINIČ

Foto: SHERPA

Deli