Kdaj po visečem mostu z grajskega na Miklavški hrib?

Eden od drznih celjskih turističnih projektov se zgleduje po atrakciji iz avstrijske Tirolske

11:39

Celjski župan Bojan Šrot je v svojem govoru ob prazniku Mestne Občine Celje turizem označil kot strateško področje razvoja občine v prihodnje in napovedal nekatere drzne turistične zamisli in načrte. Mednje gre gotovo šteti izgradnjo visečega mostu od grajskega hriba pod Starim gradom na Miklavški hrib.

Kot se je slikovito izrazil celjski župan, bi most kot svojevrstna turistična atrakcija mesta pomenil uresničitev stare anekdote, da je v času Celjskih grofov takšen most že obstajal.

Projekt visečega mostu od grajskega na Miklavški hrib se zgleduje po leta 2014 odprtem mostu Highline 179 na avstrijskem Tirolskem.

Viseči most na avstrijskem Tirolskem v občini Rütte.
Viseči most na avstrijskem Tirolskem v občini Rütte

Viseči most povezuje srednjeveško graščino Ehrenberg in utrdbo Claudia, čez cesto Highline 179, po kateri je viseči most tudi dobil ime. Ta turistična atrakcija, sloneča na štirih jeklenicah, je postavljena na višini 114 metrov, dolga je 406 metrov, široka 1,2 metra, težka 70 ton in ima nosilnost za 500 ljudi. O vrednosti finančne konstrukcije Bojan Šrot še ne govori, mogoči poslovni modeli za uresničitev projekta so različnii:

 

Viseči most Highline 179 ponoči
Viseči most Highline 179 ponoči

Najdaljši viseči most na svetu je sicer v olimpijskem Sočiju, Sky Bridge, ki je speljan 207 metrov visoko nad dolino Krasne Poljane in je dolg 439 metrov.

ROBERT GORJANC

Foto: FB Highline 179

Deli