Kdo bo spet dokapitaliziral Polzelo?

17:01

Po uspešno izvedeni dokapitalizaciji avgusta letos v višini 2,1 milijona evrov, s katero sta Slovenski državni holding in država postala 100-odstotna lastnika Polzele, zdaj holding začenja postopek iskanja dolgoročnega investitorja za dokapitalizacijo družbe. Ta je predvidena v višini 2,2 milijona evrov. SDH od novega investitorja, ki bo z dokapitalizacijo pridobil več kot 50-odstotni lastniški delež, pričakuje, da bo Polzeli zagotovil nadaljnji razvoj, znanje in dostop do novih trgov. Rok za predložitev ponudb je 28. oktober.

img_20161004_131544
Glavna dejavnost Polzele, ki je od začetka tega meseca vodi Metka Hrovat, je proizvodnja in prodaja ženskih, moških, otroških in športnih nogavic. Polzela ima dve odvisni družbi, in sicer Polzela Čarape Zagreb in Polzela Čarape Sarajevo. V matični družbi je bilo konec junija zaposlenih 220 ljudi. Družba proizvaja izdelke pod lastno in tujo blagovno znamko, ki jih prodaja v 20 lastnih trgovinah v Sloveniji in na Hrvaškem.

Kot so sporočili iz SDH-ja je pri morebitni novi dokapitalizaciji je predvideno, da bo prednostna pravica obstoječih delničarjev za vpis novih delnic izključena. Postopek povečanja kapitala pa bo voden kot enofazni razpisni postopek s predložitvijo zavezujočih ponudb po izvedenem skrbem pregledu družbe. V postopku lahko sodelujejo domače in tuje pravne in fizične osebe, SDH pa si pridržuje pravico, da lahko kadarkoli, brez navedbe razloga in brez obvestila zavrne ali zaključi postopek povečanja kapitala.

Iz SDHja so sporočili še, da se jim rok za oddajo ponudb ne zdi prekratek, da izbranega partnerja še nimajo, bodo pa obveščeni vsi potencialni investitorji s katerimi se je pogovarjal že prejšnji predsednik uprave, Marko Klemenčič. A je ta napoved vsaj delno presenečenje, predvsem zato, ker je Metka Hrovat, ki je v začetku meseca prevzela poslovodenje Polzele na vprašanje ali bo še naprej iskala strateškega vlagatelja odgovorila:

Država je letos poleti v podjetje, ki že več let posluje z izgubo – samo v letošnjem polletju ta znaša 1,3 milijona evrov – dokapitalizirala z 1,5 milijona evrov davkoplačevalskega denarja. SDH je k dokapitalizaciji prispeval 600 tisočakov. Gospodarski minister Zdravko Počivalšek se na vso zadnje dogajanje v Polzeli odziva precej medlo, pravi le, da verjame da SDH, kot edini upravljavec podjetja deluje tako kot je za družbo najbolje.

LK

Deli