Kdo pritiska na župane Savinjske?

15:03

Potem ko je poslanec Aleksander Reberšek pred tednom dni organiziral terenski ogled predvidene trase hitre ceste med Velenjem in Šentrupertom in je svoje poglede na potek umeščanja in gradnjo v začetku tedna predstavil še premier Marjan Šarec, so danes Združene civilne iniciative Savinjske doline postregle z novimi informacijami. Predstavniki iniciativ so prepričani, da država oziroma infrastrukturno ministrstvo pritiskata na župana občin Polzela in Braslovče. Obe občini sta namreč pred letom dni podpisali zahtevo za ustavno presojo umeščanja trase hitre ceste skozi dolino. Odločitev sodišča še vedno ni znana, so pa zaradi tega zastala vsa dela.

T tretja os 1Združene civilne iniciative Savinjske doline so v pismu med drugim zapisale, da ni nenavadno, da se ministri in župani srečujejo in pogovarjajo o razvojnih temah. Kakor tudi ni neobičajno, da sta se z ministrico Alenko Bratušek nedavno sestala župana Braslovč in Polzele. Manj običajno pa je, pravijo,da sta oba sočasno močno spremenila mnenje o podpori ustavne presoje za odsek 3. razvojne osi.

banner-uniforest-prodajalna-husquarna-kosilnice-marec-2020

Nadalje navajajo, da naj bi bili pritiski do lokalnih volitev še zadržani, sedaj pa naj bi se zaostrili. Velika sprememba prej izdelanega mnenja o tej temi je za civilne iniciative indic, da sta župana pod velikim pritiskom. V občinah so se tako sprožila ugibanja, ali sta bila morda deležna obljub o prirejenih razpisih za državne investicije v primeru, če bi odstopila od ustavne presoje. Ali pa morda grožnje omejitev pri državnih virih, če bi pri ustavni presoji vztrajala.

Braslovški župan Tomaž Žohar, ki svojega mnenja o tretji razvojni osi pred volitvami ni nikoli povsem razkril, ampak ga je povezoval z voljo večine občanov, zadeve ne komentira. Polzelski župan Jože Kužnik pa vsa namigovanja o pritiskih zavrača. “Nikakršnih pritiskov ni, čeprav bi si mogoče želel, da bi bili. Saj bi to pomenilo, da je nekomu v interesu, da se vse skupaj premakne iz mrtve točke. Tako pa se ne premakni niti v eno, niti v drugo smer. In to ni dobro,” pravi Kužnik. Kot trdi občina Polzela tudi ni spremenila svojih stališč. “Mi pri svojem stališču vztrajamo. Ne nasprotujemo vsem trasam. Nasprotujemo pa načinu umeščanja trase F2-2. Postopki države oziroma državnih pristojnih institucij niso bili korektni in transparentni, celo niso bili skladni z zakonodajo.”

Jože Kužnik, župan Občine Polzela o pritiskih

In o stališčih

Je pa Kužnik potrdil sestanek z ministrico, na katerem naj se ne bi pogovarjali o tretji razvojni osi, temveč zgolj o cesti Polzela – Velenje, ki je bila lani najslabše ocenjena cesta v državi.

LKK, foto: arhiv NT (TT)