Kmalu novo darilo Rusije

7:13

Kraj, kjer je bil pred leti zgrajen vesoljski center, postaja bogatejši za novo zanimivost. V trgu, ki je povezan s pionirjem astronavtike Hermanom Potočnikom Noordungom, bodo postavili več doprsnih kipov pionirjev osvajanja vesolja, kar je darilo Rusije.

Jeseni sta bila postavljena prva dva kipa, ki sta posvečena Slovencu Potočniku Noordungu (1892-1929) ter raketnemu konstruktorju Konstantinu Ciolkowskemu (1857-1935). Slednji je Rus poljskega rodu, ki je med teoretiki in očeti kozmonavtike. Še ta mesec, 19. aprila, bo prispelo v Vitanje novo rusko darilo – kip Nemca Hermanna Obertha (1894-1989) in Rusa Sergeja Koroljova (1906-1966). Oberth je bil pripadnik nemške manjšine v Romuniji, ki je bil med prvimi raketnimi inženirji. Koroljov je bil med sovjetsko-ameriško vesoljsko tekmo glavni sovjetski raketni inženir. Pred tem je preživel nekaj časa celo v gulagu v Sibiriji.

Za postavitev darovanih kipov je v Vitanju več možnosti. Občinski svetniki so se odločili, da bosta nova kipa postavljena ob kipih Potočnika in Ciolkowskega pred Centrom Noordung. Omenjenim štirim doprsnim kipom se bodo pozneje pridružili še trije ali štirje, prav tako darilo Rusije. Za postavitev kipov v Vitanju je najbolj zaslužno rusko veleposlaništvo v Sloveniji.

BJ

Foto: Pixabay

vesolje 2
Fotografija je simbolična
Deli