Kocbekov dom na Korošici uničen, škode za 300 tisoč evrov

Vodstvo Planinskega društva Celje - Matica včeraj na prizorišču požara

8:45

Znanih je že nekaj več podrobnosti o posledicah petkovega požara, ki je uničil Kocbekov dom na Korošici, s katerim upravlja Planinsko društvo Celje – Matica. Vodstvo planinskega društva si je včeraj ogledalo prizorišče požara in lahko le ugotovilo, da je stavba skorajda popolnoma uničena, škoda pa je ocenjena na 300 tisoč evrov.

Gasilci kljub hitri intervenciji niso mogli preprečiti uničujočih posledic požara.
Gasilci kljub hitri intervenciji niso mogli preprečiti uničujočih posledic požara.

Kot smo že poročali, je požar izbruhnil v petek, nekaj pol sedmi uri zvečer. V času požara so bili v koči trije tuji državljani, 41-letna državljanka Poljske, stanujoča  na območju Zadra , in njena dva mladoletna sinova, ki so nameravali v koči prespati. V tako imenovani »zimski sobi, ki je za obiskovalce odprta ves čas, so našli plastenko s tekočino, ki jo obiskovalka v dobri veri, da je v njej voda, nameravala prekuhati na plinskem štedilniku. Pri tem je prišlo do
vžiga tekočine.

Ženska, ki jo je ogenj poškodoval po obrazu, vratu, prsnem košu in rokah je plinski štedilnik takoj ugasnila, vnetljivo tekočino pa poskušala odstraniti iz objekta, pri čemer  se je najverjetneje del tekočine polil, tako, da je celoten prostor zajel ogenj. Vsi trije so se uspeli rešiti iz gorečega prostora in vse so v nadaljevanju s helikopterjem  tudi odpeljali v bolnišnico. Ogenj  je poškodoval 41-letno obiskovalko, eden od sinov si je lažje poškodoval roko in stopalo, drugi na srečo ni bil poškodovan.

pozar-korosica-1-3
Od Kocbekovega doma na Korošici ni ostalo skoraj nič.

Kot poročajo na spletni strani Planinske zveze Slovenije, sta se podpredsednik zveze Miro Eržen in strokovni sodelavec gospodarske komisije pri zvezi Dušan Prašnikar sestala s predstavniki Planinskega društva Celje Matica, da bi preučili možnosti in aktivnosti za pomoč pri obnovi Kocbekovega doma na Korošici.

ROBERT GORJANC

Foto: Kamnik info

Deli