Kolektiv Manouche predstavlja novi album Kavalir

12:27

manoucheKolektiv Manouche je ena izmed najbolj prepoznavnih glasbenih skupin pri nas, opaženi pa so tudi v tujini, saj jih vsako leto povabijo na festivale po Evropi, njihove skladbe pa so uvrščene na nemške electro swing kompilacije. Njihov zadnji podvig je album KAVALIR, ki je že v prodaji.

Vrhunski glasbeniki so v decembru na tržišče poslali tretji album KAVALIR, poimenovan po naslovu istoimenske uspešnice izpred dveh let. Njej se pridružuje še devet skladb, večino njih smo že slišali, saj so se redno uvrščale na glasbene lestvice slovenskih radijskih postaj.

Besedila skupine Manouche so večinoma v slovenščini, tu in tam pa si kakšno besedo ali frazo izposodijo iz francoščine, kot v skladbi RANDEVU. Mogoče je tudi to eden izmed razlogov, da so Manouche zelo všeč francoskim poslušalcem. “Poleg lepega števila koncertov pri nas si štejem tudi v veliko čast, da smo bili tolikokrat povabljeni na  festivale v Franciji, Nemčiji in Španiji. Izkušnje v tujini so vedno posebne, saj ne igramo za ljudi, ki nas poznajo, zato je njihov odziv toliko bolj pristen. Nikdar ne vem natančno kako nas bodo sprejeli, vsakič pa nas razveselijo njihovi nasmehi in živahno gibanje. Za take trenutke delamo glasbo!”, nam je zaupal frontman in avtor skladb Robert Pikl, ki spada med najbolj iskane studijske kitariste pri nas.

DOTAKN SE ME je skladba z nalezljivo melodijo, živahnim ritmom in osebno izpovednim besedilom, o katerem Pikl pravi: “Besedilo je hudomušno, kar je postal že naš zaščitni znak. Govori o tem kako sva se z mojo življenjsko sopotnico spoznala in na kakšen način sem jo poskušal očarati na prvih zmenkih. Rezultat najinega druženja je bila najina hčerka Pavlina, ki je bila tudi glavni navdih za nastanek te skladbe.” Pikl navkljub neprestanim aktivnostim, ki jih ima kot profesionalni glasbenik, vedno najde čas za svojo hčerko, ki živi v pestrem glasbenem okolju, saj ji Robi prepeva in igra kitaro, ona pa se na to z odziva z velikim veseljem. Lani pa se je ravno po božiču Pavlini pridružila še sestrica Julija in nastala je nova skladba ZA BOŽIČ BOM DOMA. “Sicer ponavadi ne povem čisto neposredno na kaj mislim v ljubezenskem besedilu, ampak tokrat je skoraj vse res. Za božič bom doma in to z najlepšim darilom na svetu. Seveda me prevzema nadzemeljska sreča in trenutkov starševstva ne bi zamenjal z ničemer. Medtem ko sem razmišljal o lepi prihodnosti, mi je besedilo za skladbo enostavno padlo v naročje”, je takrat ob rojstvu druge hčerke povedal Robi.

Na albumu je tudi priredba Šifrerjeve skladbe MOJE MIŠKE, ter malo bolj akustične, a nič manj plesne pesmi RECI MI DA, NAJBOLJŠI PAR, in KONEC TEDNA, pred izdajo albuma pa je kolektiv v radijski eter poslal še dve razigrani skladbi GUNCA SE LUNCA in ŠIKANA, ki sta navdušili z energičnimi ritmi in nalezjivimi melodijami.

Manouche v decembrskem času koncertirajo širom Slovenije, občinstvo se z njimi veseli in pleše, album je na policah trgovin, najbolj aktualna skladba pa je seveda Za božič bom doma.

Deli