Koncert v spomin Franu Korunu Koželjskemu

5:00

V Velenju letos obeležujejo 150 letnico rojstva skladatelja Frana Koruna Koželjskega. Glasbena šola, ki po njem nosi tudi ime, bo danes zvečer v čast pomembnemu rojaku v tamkajšnji veliki dvorani pripravila slavnostni koncert. Korunove skladbe bodo igrali tako orkestri kot solisti.

Fran Korun – Koželjski je bil velik skladatelj in domoljub. V času preporoda narodov, ko so se Slovenci ukvarjali s svojo identiteto, je gojil slovensko besedo. V Slovenskem prostoru je zelo znan kot avtor prvih učbenikov za poučevanje violine in citer. Je tudi avtor prvega učbenika za zgodovino glasbe. Zapustil je obsežen opus glasbenih del, ki jih hrani Narodna in univerzitetna knjižnica Ljubljana. Iz te zbirke so črpali profesorji, učenci in dijaki Glasbene šole Frana Koruna Koželjskega, ki se bodo na nocojšnjem koncertu predstavili z njegovimi deli. Nastopili bodo simfonični orkester, citrarski ansambel, solisti in komorne zasedbe.

Ob letošnji 150 letnici Korunovega rojstva so pred glasbeno šolo namestili doprsni kip Koruna, podali so se na pohod čez hrib Koželj, skupaj z Muzejem Velenje in tamkajšnjo gimnazijo so pripravili tudi Korunovo čitalnico. V glasbeni šoli pa že nekaj časa načrtujejo tudi ureditev njegove spominske sobe.

TS
Foto: GŠ Velenje

gš velenje 2