Koncert za pol stoletja glasbene šole

7:00

Nova dvorana je prva na seznamu želja Glasbene šole skladateljev Ipavcev Šentjur, ki v letošnjem šolskem letu obeležuje 50 obletnico delovanja. Šola na svoj jubilej z najrazličnejšimi dogodki opozarja že vso šolsko leto. Danes zvečer v športni dvorani Osnovne šole Hruševec pripravlja še slavnostni koncert.

V prvih letih delovanja je šentjursko glasbeno šolo obiskovalo okoli 30 učencev, danes se tam z glasbeno umetnostjo spoznava več kot 320 mladih, znanje jim predaja 26 profesorjev. Ena večjih prelomnic delovanja je bila selitev v nove prostore v Zgornjem trgu, v bližino rojstne hiše skladateljev Ipavcev, po katerih šola nosi tudi ime. Za glasbeno ustvarjanje imajo učenci in učitelji sedaj na voljo okoli 900 kvadratnih metrov prostora in najsodobnejšo tehnologijo. Edina slabost novih prostorov je, da glasbena šola nima svoje dvorane. A ravnateljica Simona Zdolšek pravi, da je Občina Šentjur že dala nekaj zagotovil o tej težko pričakovani naložbi: “Pristojni v letošnjem letu zbirajo potrebno dokumentacijo. Začetek del za novo dvorano, ki bo na Ipavčevi ulici 17, je predviden v letih 2020 ali 2021. Če bodo na voljo primerni razpisi, pa morda celo prej.”

Dvorana je predvidena v praznem prvem nadstropju Razvojne agencije Kozjansko. Do ureditve imajo v glasbeni šoli precejšnje težave s prenašanjem množice glasbil. Slednja bodo zazvenela tudi na današnjem slavnostnem koncertu v športni dvorani osnovne šole Hruševec. Predstavili se bodo vsi dejavni komorni sestavi in orkestri glasbne šole. Nastopili bodo uspešni učenci, pa tudi tisti, ki svoje znanje že poglabljajo v srednji šoli ali na akademiji za glasbo.

Niz prireditev ob pol stoletja delovanja bo šentjurska glasbena šola sklenila v začetku junija. Takrat bo pripravila zaključni koncert z uglasbitvijo slikanice z naslovom Zgodba o mali Dorimu. Slednjo je napisala nekdanja učenka glasbene šole Živa Voga.

TS
Foto: Arhiv NT in GŠ Šentjur

Glasbena šola-1