Ksevt pod okrilje vzela država

8:07

Na včerajšnji seji občinskega sveta v Vitanju so se svetniki seznanili z novim aktom o ustanovitvi javnega zavoda Kulturno središče evropskih tehnologij, s katerim država postaja soustanoviteljica zavoda. Po besedah državnega sekretarja Tadeja Slapnika, ki se je včerajšnje seje tudi udeležil,  je država vzpostavila pogoje za normalno delovanje zavoda in zagotovila sistemski vir financiranja. 

KSEVT Vitanje

Po več kot letu in pol sestankovanj župana s predstavniki vlade, ko sta si obe strani želeli, da se neprijetno stanje v zavodu konča, je včeraj vlada sprejela ustanovitveni akt, s katerim je Ksevt postal zavod javnega pomena. Položaj zavoda, ki je bil v lasti občine Vitanje in je v času svojega delovanja zašel v velike finančne težave, je država rešila s sistemskim virom financiranja. Država je v letošnjem proračunu zagotovila 150 tisoč evrov, dodatnih 30 tisoč pa občina Vitanje. Državni sekretar Tadej Slapnik je poudaril, da ima sprejeti akt velik pomen za občino kot širšo dravinjsko dolino.

Za vršilko dolžnosti direktorice Ksevta je vlada imenovala Eleno Dokuzov, ki bo po Slapnikovih besedah v naslednjih šestih mesecih vzpostavila pogoje za začetek normalnega delovanja zavoda. Z urejenim statusom bo Ksevt lahko tudi kandidiral za evropska sredstva. Ena od srečnejših oseb sprejetega akta je vitanjski župan Mirko Polutnik.

Občino pa vseeno zaradi slabega finančnega delovanja zavoda čaka še nekaj  finančnih bremenitev, ki jih mora poravnati v petih letih.

BGO

banner-ntrc-martinovanje

Deli