“Kultura ni zgolj umetnost, govorimo o temeljni identiteti”

Na slovesnosti Mestne občine Celje podelili tudi priznanja celjske zvezde za dosežke v kulturi

9:56

V Narodnem domu je bila sinoči osrednja slovesnost Mestne občine Celje ob slovenskem kulturnem prazniku. Slavnostna govornica je bila je bila direktorica Osrednje knjižnice Celje mag. Polona Rifelj, ki je med drugim poudarila, da kultura ni zgolj umetnost, in da se moramo začeti pogovarjati o svoji temeljni identiteti. Na slovesnosti so tudi podelili priznanja celjske zvezde za izstopajoče kulturne dosežke, ki so jih prejeli Rolanda Fugger Germadnik, Špela Mastnak in Sebastjan Weber.

Slavnostna govornica, Polona Rifelj, direktorica Osrednje knjižnice Celje.
Slavnostna govornica, Polona Rifelj, direktorica Osrednje knjižnice Celje.

“Če privzamemo, da je kultura pravzaprav temeljni način, kako se človek vzpostavlja v odnosu do sveta, nam kmalu postane jasno, da kultura prežema sleherno človeško početje. Če torej kulturo okrajšamo na zgolj umetnost, pozabimo, da v njeno domeno spada tudi jezik kot temeljni način človeške komunikacije”, je v svojem govoru dejala Polona Rifelj.

banner-uniforest-prodajalna-husquarna-kosilnice-marec-2020

Ob tem je še poudarila, da ob vsesplošnem izrivanju slovenščine iz javnega prostora tako radi pozabljamo, da je stoletja odigrala osrednjo vlogo veziva naroda, ki so mu bili odvzeti vsi ostali konstitutivni elementi, ki so nujno potrebni za samostojnost in neodvisnost. “Danes, ko smo, mimogrede prav na krilih slovenske besede in stoletnih prizadevanj generacij, udobno ugnezdeni v lastni državi, s tem istim jezikom ravnamo skrajno mačehovsko, uklanjamo ga vsemogočim interesom, državne institucije kot glavni varuhi jezika in s tem narodove identitete pa svoje uslužbence pošiljajo na tečaje tujih jezikov, da bodo lahko s priseljenci komunicirali v njihovem jeziku. Čeprav je bilo na temo hlapčevanja v slovenski literaturi zapisanih že mnogo eksplicitnih besed, nam očitno še niso prišle do živega”, je še povedala Polona Rifelj.

Letos trije prejemniki celjskih zvezd

Mestna občina Celje je na sinočnji osrednji slovesnosti ob slovenskem kulturnem prazniku podelila priznanja celjske zvezde za izstopajoče kulturne dosežke. Priznanje celjske zvezde za življenjsko delo je prejela zgodovinarka mag. Rolanda Fugger Germadnik, dolgoletna kustosinja v Pokrajinskem muzeju Celje, kjer je skrbela za zbirko Celjski grofje, ob svojem muzejskem delu pa je napisala tudi več knjig in bila za svoje delo tudi že večkrat nagrajena. O tem, kaj ji pomeni priznanje celjske zvezde za življenjsko delo, je dejala:

 

Rolanda Fugger Germadnik, prejemnica priznanja celjske zvezde za življenjsko delo.
Rolanda Fugger Germadnik, prejemnica priznanja celjske zvezde za življenjsko delo.

Podeljeni sta bili še dve priznanji celjske zvezde za izstopajoče dosežke v minulih dveh letih. Prejela sta ju Špela Mastnak, vrhunska tolkalistka svetovnih razsežnosti, ki živi in ustvarja v Frankfurtu, ter Sebastjan Weber, etnolog in kulturni antropolog, zaposlen kot višji kustos v Muzeju novejše zgodovine Celje.

Špela Mastnak je ob prejemu priznanja dejala:

 

Špela Mastnak, prejemnica priznanja celjske zvezde za izstopajoče kulturne dosežke v zadnjih dveh letih.
Špela Mastnak, prejemnica priznanja celjske zvezde za izstopajoče kulturne dosežke v zadnjih dveh letih.

 In kaj priznanje celjske zvezde pomeni Sebastjanu Webru?

 

Sebastjan Weber pri prejemu priznanja celjske zvezdu, ki mu ga je izročil župan Mestne občine Celje Bojan Šrot.
Sebastjan Weber pri prejemu priznanja celjske zvezdu, ki mu ga je izročil župan Mestne občine Celje Bojan Šrot.

Sinočnjo slovesnost, s katero se je Celje poklonilo našemu največjemu pesniku dr. Francetu Prešernu, so pripravili: avtor koncepta in režiser Luka Marcen, dramski igralci Lana Bučevec, Žan Brelih Hatunič in Gal Oblak, plesalka Aja Zupanec, glasbenik Matic Smolnikar in Ana Janc (kostumografija).

RG, BA

Foto: SHERPA

Deli