Laški smučarji praznujejo

Štirideset let SK Zlatorog Laško

12:31

Smučarski klub Zlatorog Laško letos praznuje častitljiv jubilej, 40. letnico delovanja. Med drugim ga bodo čez nekaj dni počastil tudi z odprtjem razstave v Muzeju Laško.

Smučanje na Šmohorju
Smučanje na Šmohorju

Laščani niso bili med prvimi, so bili pa zagotovo med najbolj strastnimi smučarji. V preteklosti so domačini smučali pretežno po okoliških hribih, kot so Majerhof (danes Taborje), Kobivjek in Komesov hrib (današnja Kidričeva ulica). Eden prvih zapisov smučanja v Laškem sega v leto 1926, ko je bilo smučarsko tekmovanje, na katerem je zmagal Ernestl Matko.

V obdobju po vojni so smučarski duh v Laškem krepili mnogi smučarji – Stanko Šipek, Miro Firm, Janez Rems, Karel Vidali, Jure Kislinger, Marko Drnovšek, Maks Podrgajs in drugi. Takrat so bila organizirana tudi resnejša tekmovanja v Pajkovi ali Trbežnikovi dolini na Šmohorju.

V kasnejših obdobjih so smučarska tekmovanja prirejali na Krištofu, z vrha katerega je bila postavljena veleslalomska proga s ciljem na današnjem pokopališču. Organizirali so tudi tekmovanje za mladino, in sicer so slalomsko progo s Krištofa popestrili s tekom okoli »tekstilne«. Ob robu veleslalomske proge je bila zgrajena tudi skakalnica, prizorišče mnogih tekmovanj.

8. februarja 1979 je bil v Laškem ustanovljen Smučarski klub Zlatorog Laško, ki je takrat deloval v okviru TVD Partizan kot smučarska sekcija.

Ob ustanovitvi je v uvodnem pozdravu predsednika TVD Partizan izrekel naslednjo misel: “Do sedaj je bilo smučanje domena posameznikov, ki so iskali to obliko športne rekreacije le za lastno zabavo. Danes postaja smučanje vse bolj potreba tako delavcev kot šolarjev, da se po naporih svojega vsakdana sprosti na snegu in nabere novih moči za jutrišnji delovni dan. Temu pravimo aktivna rekreacija – saj je smučanje športna prvina, ki zahteva telesno zdravega človeka z dobro telesno kondicijo.”

Izseke iz razgibane zgodovine laškega smučanja si bi mogoče ogledati na razstavi, ki jo bodo odprli 1. marca.

RG

Foto: MUZEJ LAŠKO

Deli