Majhna znamka, ki nosi veliko zgodbo Alme M. Karlin

15:09

V Pokrajinskem muzeju Celje so odprli manjšo filatelistično razstavo o veliki osebnosti, svetovni popotnici in pisateljici Almi M. Karlin. Letos namreč obeležujemo 130-letnico njenega rojstva in 100-letnico njenega odhoda na pot okrog sveta. V počastitev teh obletnic je Pošta Slovenije v sodelovanju s Pokrajinskim muzejem Celje izdala poštno znamko z njeno upodobitvijo. To je prvi letošnji dogodek, s katerimi se bodo spominjali znamenite Celjanke.

DL3U0016

Alma M. Karlin je bila svetovna popotnica, pisateljica in ženska, ki s svojo neuklonljivostjo in idejami še vedno nagovarja zelo različne ljudi. Bila je oseba, ki je Celje in Slovenijo postavilo na svetovni zemljevid. Pošta Slovenije je do sedaj izdala 108 znamk, ki so posvečene osebnostim, od tega jih 15 posvečenih ženskam. Filatelist Tone Petek je zaslužen, da je svetovna popotnica zdaj na eni izmed njih.

DL3U9997Na razstavi so poleg nove priložnostne znake predstavljene tudi znamke s poti Alme M. Karlin, dodaja direktor Pokrajinskega muzeja Celje Stane Rozman.

Priložnostno znamko je oblikoval Borut Bončina, ki ga je Alma popolnoma prevzela z drzno potjo okoli sveta.

DL3U9933
Barbara Trnovec in Tone Petek

Kustosinja pokrajinskega muzeja in velika poznavalka Alme M. Karlin Barbara Trnovec, ki je sooblikovala razstavo, je ob tem še dodala, da bodo jeseni v muzeju pripravili obširno razstavo o svetovni popotnici in dopolnjeno monografijo.

BGO
Foto: GrupA

banner-ntrc-martinovanje

Deli