Mala Veronika za mlade pesnike

9:00

Letos mineva 20 let, od kar Mestna občina Celje podeljuje Veronikino nagrado, nagrado za najboljšo pesniško zbirko leta v Sloveniji. Jubilej bo avtor in organizator projekta – podjetje Fit Media – požlahtil s številnimi spremljajočimi projekti. Že danes se začenja natečaj Mala Veronika, ki bo h kovanju pesniških stihov spodbujal srednješolce.

Veronikina nagrada v letošnjem letu stopa v 20-to leto. Prokurist Fitmedie Jože Volfand meni, da se je omenjena nagrada v dveh desetletjih uveljavila kot ena najbolj prestižnih literarnih nagrad v Sloveniji, kar ji priznavajo tako stroka, mediji, kot ustvarjalci. »Veno Taufer mi je ob prejemu Zlatnika poezije na primer dejal, da gre za literarno in kulturno priznanje, ki mu je prineslo več pohval in spodbud kot na primer Prešernova nagrada.«

V jubilejnem letu bo Fitmedia požlahtila program ob podelitvi Veronikine nagrade z nekaterimi spremljajočimi dogodki. Med 20. februarjem, ko je mednarodni dan maternega jezika in 21. marcem, ko obeležujemo svetovni dan poezije, bo tako imenovan Veronikin mesec, ki bo ljudi spodbujal o razmišljanju o besedi, slovenskem jeziku in poeziji.

Že danes pa se začenja natečaj Mala Veronika – gre za natečaj, ki je namenjen vsem slovenskim srednješolcem, ki se preizkušajo v pesnjenju. Volfand je želel, da je namen natečaja omogočiti mladim, da se ti preizkusijo v poeziji. Prijavijo se lahko tisti srednješolci, ki so prepričani, da si njihov pesniški izdelek zasluži glasovanje po spletu, mlade poete pa bo poleg javnosti ocenjevala tudi strokovna žirija.

Najboljši bo prejel denarno nagrado v vrednosti 400 evrov in plaketo, svoje verze pa bo od podelitve naprej na papir lahko prelil s posebnim pisalom, ki ga bo zanj izdelalo celjsko podjetje Vivapen. Da bodo besede poezije nagrajenega mladega poeta imele širši odmev, pa se bo zmagovalec s svojo pesmijo predstavil tudi na podelitvi Veronikine nagrade, ki bo letos 23. avgusta.

Tina Strmčnik

Foto: SHERPA

26.8.2015 poslana na NOVI TEDNIK
Direktorica Fit medie Vanesa Čanji in župan Mestne občine Celje Bojan Šrot.
26.8.2015 poslana na NOVI TEDNIK
Na Veronikinem večeru 2015 je bilo posebno voščilo namenjeno Cirilu Zlobcu, ki je praznoval 90 letnico. Zlobec je bil prvi predsednik strokovne žirije za Veronikino nagrado, je tudi Veronikin nagrajenec in prejemnik Zlatnika poezije.

26.8.2015 poslana na NOVI TEDNIK
Svoje verze je na večeru poezije 2015 bral tudi celjski ustvarjalec Robert Simonišek.