Med najbolj pisanimi pticami Slovenije

12:09

Ljubitelji ptic zagotovo poznajo čebelarje, ene najbolj pisanih pernatih letalcev pri nas. Nekateri so že preživeli ure ob njihovem opazovanju v gnezdilni koloniji v peskokopu Župjek pri Bizeljskem. Tam je urejena posebna opazovalnica, kjer je mogoče občudovati pernate lepotce. V minulih dneh so se ptice vrnile s prezimovanja in spet priletele v omenjen peskokop, ki je bil dolgo edino znano mesto njihovega gnezdenja v Sloveniji. Da je opazovanje ptic primerno urejeno in zanje nemoteče, skrbijo zaposleni v Kozjanskem parku.

Merops apiaster,Brezje pri Bojsnem,2020_05_05 (13)
Biolog v Kozjanskem parku Dušan Klenovšek pravi, da so se letos prvi čebelarji vrnili 24. aprila, opazovali so jih tudi v preletu, med izvajanjem ukrepov varovanja clusijevega svišča na Lovrencu pod Lisco.
Pred njihovim prihodom so zaposleni parka v peskokopu izvedli dela, ki bodo omogočila obiskovalcem lažje opazovanje in čebelarjem primernejše življenjsko okolje. Prostor med gnezdilno steno in opazovalnico so očistili lesne zarasti in izravnali, da bodo lažje kosili. Vsa dela so izvedli v soglasjih z Zavodom RS za varstvo narave in nadzorniki rudarjenja (Georudeko). S tem so izboljšali pogoje za prehranjevanje čebelarjev in olajšali pogled iz opazovalnice do gnezdilne stene.

Merops apister,luknje,peskokop Bizeljsko,2020_03_05 (36)
Fotoopazovalnica
Ker veliko domačih in tujih fotografov vsako leto obišče prostor gnezdenja, je Kozjanski park uredil še prikrit prostor, iz katerega bo možno fotografirati čebelarje. Dostop in uporaba sta omogočena le za fotografiranje. V opazovalnico je treba priti do 6. ure zjutraj in jo zapustiti do 9. ure. Fotografi morajo po elektronski pošti svoj prihod sporočiti nadzorniški službi Kozjanskega parka. Med fotografiranjem ne smejo biti glasni ali drugače motiti čebelarjev.

gnezdišče čebelar,fotoopazovalnica,2020_05_11 (2)»Uporabo fotoopazovalnice in njen vpliv na čebelarje bomo preverjali z videonadzorom. Naši naravovarstveni nadzorniki bodo opravljali tudi dnevni nadzor. Poleg tega določen nadzor izvajajo tudi lokalni prebivalci. Če bi se izkazalo, da fotografiranje kakorkoli moti dejavnost čebelarjev, ga bomo nemudoma prekinili,« pravi Klenovšek. Sicer je za opazovanje ptic najbolj primeren čas obdobje hranjenja mladičev, zlasti ob vročih in soparnih dneh, ko oba starša prinašata v kljunih hrano. Pri tem je treba imeti primerno maskirno obleko ali šotor. »Prvo pravilo je, da človek s svojo prisotnostjo v bližini gnezdišča ne moti gnezdenja in hranjenja mladičev,« opozarja biolog.

TC, foto: arhiv Kozjanskega parka

V soboto dopoldne, 23. maja, bo Kozjanski park pripravil dan odprtih vrat in strokovno vodenje ogleda kolonije čebelarjev v peskokopu Župjek.  Za informacije pokličite Dušana Klenovška na telefon 041 593 929.
Več v tiskani izdaji Novega tednika 21. maja.
Deli