Med prazniki ne pozabite na zmernost

10:30

Med glavnimi opravili ob koncu tega tedna so izdelava pirhov, peka potice, kuhanje šunke, ribanje hrena. Kljub bogato obloženim mizam pa ne bi smeli pozabiti na zdravje in na pomen pravilne prehrane. Zato je treba tudi pri hrani te dni upoštevati zmernost.

Večinoma v teh prazničnih dneh uživamo meso in mesne izdelke, ki so bogat vir energije, maščob, še posebej zdravju škodljivih maščob, soli in ostalih dodatkov. V povprečju zaužijemo preveč energijsko bogato, slano, sladko in mastno hrano.

Če recimo pečemo potico, bodimo zmerni pri dodajanju maščob in sladkorja. Zdravstveni strokovnjaki priporočajo, da v času velike noči ohranimo zmernost tako pri mizi kot že v trgovini. Uživajmo zmerne količine šunke (manj mastne, kjer odstranimo vidno maščobo), pa tudi zmerne količine potice, jajc in hrena, poleg tega pa vključimo dovolj sadja in zelenjave, ki so vir zaščitnih snovi, hkrati pa tudi energijsko in hranilno uravnotežijo obrok. To pomeni, da imamo potem manjšo potrebo, da bi pojedli še kaj drugega. Paziti moramo tudi na pitje.

DL3U7008

Jajca so v priporočenih količinah in pogostosti del uravnotežene prehrane, saj vsebujejo beljakovine visoke biološke vrednosti ter veliko vitaminov in mineralov. Vsebujejo tudi holin, ki je pomembno hranilo pri razvoju možganov in je zato še zlasti pomemben v prehrani nosečnic in doječih mamic. Zaradi vsebnosti holesterola in neželenih nasičenih maščob, jih v prehrani kljub vsemu delno omejujemo. Na tedenski ravni pri zdravih osebah priporočamo nekje tri do pet jajc, odvisno od ostalih živil, ki jih vključujemo v dnevne jedilnike. Pri tem je treba upoštevati tudi jajca, ki so že prisotna v živilih.

Zelo pomembno je, da je hrana, ki jo ponudimo, varna. Večkrat pozabimo, da lahko tudi priprava jedi v domači kuhinji ali v spomladanskih mesecih tudi na piknikih predstavlja tveganje za zdravje oziroma vir okužbe. Da bi to preprečili, je tudi v domačem okolju treba zagotoviti izvajanje osnovnih higienskih načel.

In še tale zanimivost ob praznikih: vse kokoši v Sloveniji v povprečju na dan znesejo 1,1 milijona jajc. V letu 2017 je prebivalec Slovenije porabil povprečno 192 jajc. Kar 1440 prebivalcev Slovenije se je lani pisalo Hren. Po pogostnosti je ta priimek na 83. mestu. Največ ljudi s tem priimkom pa živi ravno v naši regiji.

SIMONA ŠOLINIČ

Foto: GrupA

Deli